Baggrund Pres fra USA bag opgør med religiøse ekstremister

USAs regering har lagt et voldsomt pres på Pakistans præsident Musharraf for at han skal konfrontere de radikale islamister i Den Røde Moské i Islamabad. Nu er det alvor, siger ekspert.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//276/276118/276118_original.jpg' target='_blank'>Se i stort format</a> Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: »Vær klar til at blive bombet. Vær klar til at vende tilbage til stenalderen.«

Sådan lød beskeden til Pakistans ledelse fra USAs viceudenrigsminister Richard Armitage umiddelbart efter al-Qaeda-angrebene på New York og Washington 11. september 2001.

Truslens ordlyd blev afsløret af ingen ringere end præsident Pervez Musharraf selv i september sidste år under et besøg i USA. Armitage afviste, at han skulle have brugt så stærkt et ordvalg, og USAs præsident Bush har ikke villet kommentere den pakistanske kollegas udtalelser.

Uanset ordvalget er det imidlertid ikke nogen hemmelighed, at USAs regering har været helt utvetydig i sit krav til Pakistans ledelse om, at landet skulle bakke helt og fuldt op om den amerikanske »krig mod terror«.

Amerikanerne var udmærket klar over, at Taleban-styret i Afghanistan i høj grad havde sit udspring i de uregerlige egne i det nordlige Pakistan på grænsen til Afghanistan. Her fandtes alle de koranskoler, hvor den mest radikale og krigeriske udgave af islam blev prædiket, og her flød det med våben i stor stil.

Kæmpede med USA
USA havde selv gjort brug af de frygtløse jihad-krigere, da man under den sovjetiske besættelse af Afghanistan brugte milliarder af dollars på at udruste »mujahediner«, som man kaldte de hellige krigere, der på amerikansk foranledning bekæmpede de ugudelig sovjetiske kommunister.

Da Sovjetunionen opgav Afghanistan, blev både de lokale talebanere og de udenlandske jihad-krigere fra den arabiske verden og andre muslimske lande, hængende i området. Og det var dem, der 11. september 2001 fra deres træningslejre i Afghanistan, foranledigede de alvorligste angreb på amerikansk jord nogensinde.

Men selvom Musharraf udadtil rettede ind efter de amerikanske krav og sendte den pakistanske hær på jagt efter de flygtende Taleban- og al-Qaeda-krigere, er det aldrig lykkedes ham at overbevise verden om, at opgøret med de radikale islamister er helhjertet.

»Man har talt om Pakistans kovending over for islamisterne i forbindelse med krigen mod terror. Men det er ikke rigtigt. Aktionen i Islamabad i disse timer er den første, hvor Musharraf for alvor konfronterer de pakistanske talebanere,« siger Syed Saleem Shahzad, bureauchef for Asia Times i Pakistan.

Mere vold i vente
Den pakistanske journalist er internationalt anerkendt for sine vurderinger af udviklingen blandt radikale islamister i Pakistan og Afghanistan, og han forudser, at den aktuelle aktion mod Lal Masjid-moskeen i Islamabad er forløberen for et omfattende opgør med de radikale islamister.

»Dick Cheney og højtstående amerikanske militærfolk har igennem de seneste måneder helt præcist udpeget de kredse i Pakistan, som efter deres opfattelse støtter Taleban og al-Qaeda i Afghanistan. Og man har gjort det klart, at moskéen er de radikale islamisters ideologiske hovedkvarter,« siger Syed Saleem Shahzad, der forventer en voldsom modreaktion fra islamisternes side i de kommende uger og måneder.

»De radikale islamister har op imod 200.000 mand klar til kamp. Og de vil slå igen. Men Musharraf har ikke længere noget valg. Dette er et vendepunkt. Og vi kommer til at opleve megen vold spredt ud over hele landet i den kommende tid,« siger Saleem Shahzad over telefonen fra den pakistanske havneby Karachi.