Bag præsidenten står en stærk kvinde

Myanmars første folkevalgte præsident i over et halvt århundrede, Htin Kyaw, er blevet håndplukket af demokrati-ikonet Aung San Suu Kyi – der ikke selv kan få titlen.

Htin Kyaw var officielt hovedpersonen, da han blev sværget ind som præsident i Myanmar, det tidligere Burma. Men alles øjne var i onsdags på kvinden ved hans side i parlamentet, for demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyi er nu landets uofficielle leder – og nær ven af præsident Htin Kyaw. Foto: Hein Htet/EPA
Læs mere
Fold sammen

BEIJING: Kontrasterne står i kø i Myanmar, hvor en civil regering er ved at finde sig til rette efter årtiers militærstyre i det tidligere Burma.

Tag bare præsidentposten: Ind kommer en forfatter og akademiker fra demokratibevægelsen, ud går en general og medlem af kernen i den militærledelse, der har siddet på magten siden et statskup i 1962.

I over et halvt århundrede har militæret dikteret, hvem der leder landet fra præsidentkontoret. Sådan er det ikke længere.

I denne uge blev den 69-årige Htin Kyaw taget i ed ved en ceremoni i hovedstaden Naypyidaw. Han er Myanmars niende præsident og har et ganske andet mandat end sin forgænger.

Som medlem af partiet National Liga for Demokrati (NLD) har han størstedelen af befolkningen bag sig. NLD fik næsten fire ud af fem stemmer ved det historiske valg i november, der banede vejen for et regimeskifte. Partiet fik så mange stemmer, at det selv kunne udpege den næste præsident. På papiret en nem opgave.

Myanmars suverænt mest populære politiker hedder Aung San Suu Kyi. Hun er for længst blevet et symbol på kampen for demokrati og rettigheder og var hovedårsagen til den overvældende vælgeropbakning til NLD. Partiets valgkamp handlede stort set kun om at vise Aung San Suu Kyi frem så meget som muligt. Men hun kan ikke blive præsident. Det fremgår tydeligt af Myanmars forfatning, at personer med udenlandske familiemedlemmer er udelukket fra posten, og Aung San Suu Kyis børn er britiske statsborgere. Forfatningen er skrevet af militæret og indeholder en række paragraffer, der sikrer generalerne politisk indflydelse med eller uden befolkningens støtte.

NLD har forsøgt at forhandle sig frem til en ændring af reglerne, men uden held. I stedet er partiets linje, at Aung San Suu Kyi bestemmer – uanset hvilken titel hun har. Derfor har det længe stået klart, at Myanmars præsident kommer til at stå i skyggen af Aung San Suu Kyi.

Men det er ikke ensbetydende med, at præsidentposten er ligegyldig. Hvem der så ville få æren, har været årsag til vældige spekulationer, og enkelte højtstående ledere i NLD føler sig overset nu. For ganske vist er Htin Kyaw medlem af partiet, men han er ikke en af profilerne. Til gengæld er han Aung San Suu Kyis nære ven helt tilbage fra barndommen. De er begge fra Yangon, hvor de gik i gymnasiet sammen.

Altid ved Aung San Suu Kyis side

I demokratibevægelsen har Htin Kyaw holdt sig i baggrunden, selv om han alle dage har været en del af Aung San Suu Kyis inderkreds – både da hun var styrets politiske fange, og da hun sidenhen blev politiker og parlamentariker. Da hun i 2010 blev lukket ud af husarrest efter 15 år, var det Htin Kyaw, der stod ved hendes side, da hun gav sin første tale foran sit hus. Selv har han også været fængslet, men er ikke en del af den mere aktivistiske fløj i NLD og demokratibevægelsen.

Det kan vise sig at være en stor fordel. For selv om militæret er svækket, er det ikke sat uden for indflydelse.

En af de to vicepræsidentposter sidder militæret på. Derudover er det den øverstbefalende for de væbnede styrker, der udpeger ministeren i indenrigsministeriet, forsvarsministeriet samt ministeriet for grænsesikkerhed. Så Aung San Suu Kyi og NLD har brug for en regeringschef, der kan forhandle, og som kender kompromisets kunst. Hidtil er magtoverdragelsen forløbet fredeligt og efter planen. National forsoning er NLDs nye mantra, så et opgør med fortiden ligger ikke i kortene. Men nemt bliver det næppe.

Etniske og religiøse stridigheder og økonomiske interessekonflikter vil uundgåeligt teste samarbejdsevnerne mellem den nye regering og den afgående. Militærets top er dybt involveret i indbringende forretninger, hvoraf mange finder sted i ressourcerige og konfliktefyldte dele af landet.

I første omgang har Htin Kyaw valgt at reducere antallet af ministerier fra 36 til 21 og at oprette et nyt ministerium for etniske anliggender.

Alt tyder på, at Aung San Suu Kyi bliver udenrigsminister, mens hun muligvis også påtager sig at lede flere ministerier. Præsidentposten vil NLD arbejde for, at hun en dag bliver tildelt.

»Vi har pligt til at arbejde for, at der kommer en forfatning, som er passende for vores land og samtidig i overensstemmelse med demokratiske standarder,« sagde Htin Kyaw, da han blev taget i ed som landets præsident.