Bævernes byggerus skal stoppes

Myndighederne på Ildlandet i Argentina er med støtte fra miljøorganisationer gået i gang med at udrydde 100.000 bævere, der har smadret store dele af øens skove.

Myndighederne på Ildlandet i Argentina er med støtte fra miljøorganisationer gået i gang med at udrydde 100.000 bævere, der har smadret store dele af øens skove. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rasmus Bregnhøi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miljøaktivister sammenligner sceneriet flere steder på Ildlandet med de polske skove umiddelbart efter Anden Verdenskrig. Store områder, hvor træerne tidligere voksede tæt, ligger øde hen med enkelte døde stammer stående rundt omkring som skamstøtter. På den forblæste ø ved det sydamerikanske kontinents nederste spids skyldes ødelæggelserne blot ikke bomber og granater men et lille dyr ved navn castor canadensis – også kendt som den nordamerikanske bæver.

Det lignede ellers en god ide, da de argentinske myndigheder i 1948 satte 20 af gnaverne ud i naturen på Ildlandet. På den måde fik øens indbyggere en hårdt tiltrængt ekstra indtægtskilde som pelsjægere samt en ny ret på det lokale menukort. Men embedsmændene havde overset et par fatale bivirkninger.

For det første har bæverne i fravær af deres naturlige fjender – bjørne og ulve – formeret sig som rotter og tæller nu omkring 100.000. For det andet er floraen mere skrøbelig end i de canadiske skove. Popler og piletræer skyder som regel op igen, når de entreprenante gnavere har fældet dem i jagten på byggemateriale til deres dæmninger. Ildlandets træarter, der i mange tilfælde kun findes her, dør derimod og vokser samtidig langsommere ved genplantning.

Allerede i 1990erne stod det klart, at bæverne var i gang med at ødelægge Ildlandets økosystem. Men forsøg på at reducere bestanden ved øget jagt og med andre konventionelle metoder er slået fejl, og nu har myndighederne besluttet at oprette en decideret »dødspatrulje«, der som et pilotprojekt skal gøre kål på i første omgang 10.000 eksemplarer.

Ikke alle lokale er imidlertid begejstrede for den radikale løsning. Bæverne er med tiden blevet en del af Ildlandets idiosynkrasi. Eksempelvis er øens skisportssted kendt som Cerro Castor (Bæverbjerget). I hovedbyen Ushuaia løber turistkontorets maskot rundt i et kostume med pels og store fortænder. Og hvad vil besøgende, der er kommet den lange vej for at opleve den storslåede natur ved »verdens ende«, mon synes om massemordet på de nuttede gnavere? lyder indvendingerne.

Det vil vise sig. Til gengæld kan myndighederne regne med opbakning fra de argentinske miljøorganisationer.

»Bæverne er blot ét blandt flere eksempler på, hvordan fremmede dyrearter skaber alvorlige problemer for naturbeskyttelsen, og desværre giver mindre voldsomme metoder ikke mening på Ildlandet,« siger Manuel Jaramillo fra organisationen Vida Silvestre til den spanske avis El País.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa