Badegæster i Tunesien var det lette mål

Gårsdagens terrorangreb på en tunesisk strand var rettet direkte mod europæiske turister og er et lammende slag mod landets vigtige turist­industri.

Kort efter det blodige terrorangreb i Sousse i Tunesien i går pågreb politifolk en en mand, som de mistænkte for at være involveret i angrebet på de mange europæiske badegæster. Mindst 37 mennesker blev dræbt ved aktionen, der er et hårdt slag mod landets turistindustri. Foto: Amine Ben Aziza Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Et terrorangreb i Tunesien blev i går rettet direkte mod på europæiske turister. Gæster på det populære tunesiske feriested Sousse blev skudt på stranden, mens andre skrækslagne gæster flygtede tilbage til deres hoteller og låste sig inde på deres værelser.

Herfra kunne de fra deres vinduer se sårede og døde ligge tilbage i sandet, mens hotelpersonale bar ofre ind på liggestole. Sent i går forlød det, at mindst 37 var blevet dræbt under angrebet, og især turister er blandt ofrene. Det blev sent i går oplyst, at omkring 40 blev såret, og at der er briter, tyskere, irere og belgiere blandt de dræbte.

Terrorangrebet fandt sted samtidig med, at EUs stats- og regeringschefer var forsamlet til topmøde i Bruxelles. En række turister i Tunesien fortalte i går over telefonen til europæiske medier, hvordan de først troede, at skuddene var fyrværkeri, men andre badegæster kom derefter løbende skrigende hen ad stranden.

»Så jeg tænkte: Åh Gud, det lyder som skud, så jeg løb ned til vandet efter mine børn og greb vore sager, og da jeg løb mod hotellet, begyndte tjenere og sikkerhedspersonale på stranden at sige: løb, løb, løb! Og vi løb direkte op til vores værelse, som er en slags lille bungalow,« sagde Elizabeth O’Brien.

Ifølge The Guardian fortalte kvinden til irsk radio RTÉ, at hun blev ringet op af den irske, diplomatiske repræsentation i Madrid, der oplyste, at hotellet ved siden af var blevet udsat for et terrorangreb.

»Mit rejsebureau sagde, at jeg skulle gå hen til receptionen og tale med deres repræsentant, men jeg er bange. Jeg er indespærret på mit værelse med mine to sønner uden at vide, hvad der foregår.«

Andre turister fortalte, hvordan de havde låst sig inde på deres værelser og fortsat kunne høre skud. Nogle blev opfordret til at slukke deres mobiltelefoner, men mange prøvede at finde ud af, hvad der foregik ved at ringe til familie og venner og via internettet.

En hammer mod turistindustrien

Angrebet på stranden omkring 150 kilometer syd for hovedstaden Tunis var også et brutalt slag mod den tunesiske stat og landets turistindustri, der er en afgørende indtægtskilde.

Europæiske rejsearrangører påpeger, at angrebet finder sted netop, som sommer­turismen er ved at tage fart, og at det vil ramme som »en hammer« for tunesere, der lever af turismen. Både Sousse og andre tunesiske badesteder er populære i mange europæiske lande. Ifølge den britiske sammenslutning af rejsebureauer er der lige nu anslået 20.000 britiske turister i Tunesien.

Den britiske premierminister, David Cameron, erklærede på et pressemøde fra EU-topmødet, at den britiske regering vil give al nødvendig hjælp og »koordinere og samarbejde« for at bekæmpe terroren:

»Det er en trussel mod alle, der kan ramme overalt,« sagde Cameron, der understregede, at kampen gælder de militante ekstremister og ikke islam, »der er en fredelig religion«.

David Cameron hasteindkaldte regeringens særlige antiterrorgruppe, »Cobra«, til et møde i går eftermiddag ledet af den britiske udenrigsminister, Phillip Hammond.

Tunesien er et udsat land

I marts blev Tunesien udsat for et terrorangreb, der kostede flere end tyve turister livet, i Bardo-museet i hovedstaden. Angrebet i går kan kun ses som en blodig advarsel om, at turister ikke er sikre nogen steder i Tunesien – heller ikke i de særlige strandområder, der nogle steder er afsondrede fra lokalbefolkningen.

Terrortruslen mod Tunesien er øget af det politiske kaos i nabolandet Libyen, hvor militante forbundet med Islamisk Stat har manifesteret sig som en magtfaktor.

Ifølge de tunesiske myndigheder blev en gerningsmand skudt og dræbt på stranden, mens man i går eftermiddag fortsat eftersøgte en anden mulig gerningsmand. Ifølge myndighederne dukkede en eller to bevæbnede mænd op på stranden og begyndte at skyde løs.

Den ene mand prøvede ifølge oplysningerne tilsyneladende at udgive sig for at være turist og var iført shorts, mens han gemte sit våben i en solparasol. Den dræbte gerningsmand skal være en studerende, der ikke hidtil har været i myndighedernes søgelys.

Antiterrorekspert Majid Nawaz fra den britiske tænketank Quilliam fremhæver, at Tunesien er særligt udsat for terrorangreb, som man har set det i går. Det er et land splittet mellem sekulære og religiøse med mange tilrejsende europæere.

Tunesien er let tilgængeligt fra andre nordafrikanske lande, og desuden er vurderingen, at omkring 3.500 tunesere har sluttet sig til militante islamistiske grupper i Syrien.

»Det er ikke overraskende, at det her finder sted i Tunesien. Det er et let mål at ramme,« sagde Nawaz til BBC.

Han har selv tidligere været forbundet med ekstremistiske islamister, men har nu fortrudt og forsøger at rådgive de britiske myndigheder i at håndtere radikaliserede unge.

»Der er to yderligtgående holdninger. Den ene er den, at man forsøger at være venlig og siger, at det ikke har noget at gøre med islam. Den anden er fra snæversynede, der siger, at det har alt at gøre med islam. Jeg mener, at det har noget at gøre med sociale problemer og udenrigspolitik, men det har også noget at gøre med islam, min religion,« sagde Majid Nawaz.

»Det er et globalt oprør i gang, og som med homofobi har vi alle en rolle i at udfordre de holdninger.«