Babyer sælges fra illegale fabrikker i Nigeria

Fra såkaldte babyfabrikker, hvor gravide kvinder holdes, indtil de har født, bliver spædbørn solgt illegalt i Nigeria. Et svensk medie har afsløret flere netværk.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NIGERIA: Afsløringer fra den svenske aviser Expressen viser, at spædbørn bliver solgt på det sorte marked i det afrikanske land Nigeria.

Med skjult kamera har mediet mødt flere netværk, der arbejder sammen med såkaldte babyfabrikker, hvor gravide kvinder holdes fanget, indtil de har født, så barnet kan sælges illegalt til adoption, ritualer eller til slaveri.

Flere gange årligt finder politiet babyfabrikker, men der bliver ved med at skyde nye op. En stor del af handlen foregår ifølge Expressen i Nigeria, men politiet mistænker også, at nogle spædbørn ender i Europa og USA. De nigerianske myndigheder giver en garanti for, at alle internationale adoptioner bliver kontrolleret og godkendt. Men i det korrupte land er det ifølge den svenske avis svært at stole på garantierne.

Expressen afsløring er sket ved, at journalisterne udgiver sig for at være interesserede i at købe et barn, men insisterer på at møde de gravide først. Samtidig fortæller de, at de repræsenterer en organisation, som hedder Home of Hope, som gerne vil samarbejde med babyfabrikken.

På to forskellige babyfabrikker i det sydlige Nigeria får de mulighed for at købe børn, og prisen ligger mellem 27.000 og knap 50.000 svenske kroner.

Kvinderne, er agenterne dog enige om, er på babyfabrikkerne frivilligt, fordi de er blevet gravide ved en fejl, eller fordi de intet har at vende hjem til. Så bliver de betale med mad og husly, indtil de igen kan tage derfra.

Men det er ikke den opfattelse, politiet har, for flere steder er blevet afsløret, hvor kvinder er blevet tvunget til at blive gravide flere gange, mens andre ønskede at beholde barnet, men har fået at vide, at det er dødt.

Hvad der sker med børnene, når de er blevet solgt, ved bagmændene ikke. Heller ikke, om de bliver brugt til ritualer, for de »stiller ingen spørgsmål« ved salget, fortæller én til Expressen.

Omfanget af den ulovlige handel kendes ikke.