'Baby Doc' er tilbage i Haiti

Haitis tidligere præsident, Jean- Claude Duvalier, er overraskende vendt tilbage til den hårdtplagede østat 25 år efter, at han blev væltet af en folkelig opstand.

"Baby Doc" pludselig tilbage søndag i Port au Prince i Haiti et år efter jordskælvskatastrofen. Her er mennesker til gudstjeneste ved den ødelagte katolske katedral Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Port-au-Prince

Der kan siges meget ondt om politik i Haiti, men kedeligt er det ikke. Uden varsel vendte østatens tidligere præsident – og diktator – Jean-Claude Duvalier, kaldet Baby Doc, i nat dansk tid tilbage til Haiti efter 25 års eksil i Paris.

Den 59-årige Baby Doc, der regerede sit land med en jernnæve, blev væltet af en folkelig opstand, og det står ikke helt klart, hvorfor han vender tilbage.

Men Haiti befinder sig i øjeblikket i en politisk krise oven i alle problemerne efter jordskælvet for et år siden og koleraudbruddet, der nu har kostet op mod 4000 mennesker livet.

Politisk vakuum

Jean-Claude Duvalier kan derfor meget vel været kommet tilbage for at fiske i rørte vande.

Haiti befinder sig nemlig i et politisk vakuum efter præsidentvalget i november. Organisationen af amerikanske stater (OAS), der overvågede valget, har undsagt det officielle valgresultat, og hvis den siddende præsident, Rene Preval, retter sig efter det, betyder det, at hans egen og den haitianske regerings foretrukne kandidat, Jude Célestin, alligevel ikke er en af de to kandidater, der skal ud i et opgør om posten i en anden valgrunde.

Det er dog ikke sikkert, at Haiti præsident Préval vil acceptere dommen fra OAS, og usikkerheden har fået mange nødhjælpefolk her i landet til at frygte nye politiske optøjer i gaderne – og dermed endnu et problem i forhold til genopbygningen efter jordskælvet og arbejdet med at bekæmpe koleraen.

Risikabelt

En håndfuld af Baby Docs støtter har igennem et stykke tid arbejdet på at forberede hans tilbagevenden til Haiti. De har stablet en fond på benene, som forsøger at pynte på det billede, mange haitianere har af Baby Docs diktatur.

Haitis præsident gjorde det i 2007 klart, at Duvalier kan vende tilbage, men at han vil blive retsforfulgt for drab på tusindvis af haitianere og for massiv bestikkelse.