Ayatollahen ledte fredagsbønnen for første gang i årevis: Vores fjender er glade for flystyrtet

Den magtfulde ayatollah Ali Khamenei har ledet fredagsbønnen i Irans hovedstad for første gang siden 2012.

Det er meget sjældent, at Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, leder fredagsbønnen. Det gør han kun, når nationen skal samles i svære tider. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ho/AFP/Ritzau Scanpix

Irans nedskydning af et ukrainsk passagerfly i sidste uge må ikke overskygge USAs drab på den magtfulde iranske militærleder Qassem Soleimani.

Sådan lød det fredag fra Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Han stod fredag formiddag for første gang i otte år i spidsen for fredagsbønnen i Irans hovedstad, Teheran.

Irans militær har erkendt at have skudt det ukrainske fly ned ved en fejl onsdag i sidste uge. 176 personer omkom – herunder adskillige iranere.

»Flystyrtet var en tragisk ulykke. Det brændte gennem vores hjerter. Men nogen har prøvet at fremstille det på en måde, så vi vil glemme det store martyrium og offer,« sagde Khamenei med henvisning til Soleimani.

62-årige Qassem Soleimani var leder af Quds-elitestyrken i Irans Revolutionsgarde og en af Irans mest magtfulde mænd.

Han befandt sig i et køretøj, som fredag den 3. januar blev ramt af et missil affyret fra en drone, da det var på vej ud af den internationale lufthavn i Bagdad i Irak. USA stod bag droneangrebet.

»Vores fjender var lige så glade for flystyrtet, som vi var triste. De var glade for at have fået en anledning til at kritisere Revolutionsgarden, de væbnede styrker og vores system,« lød det fra Khamenei.

Det ukrainske fly blev skudt ned onsdag i sidste uge. Det skete, kort tid efter at Iran havde udført et luftangreb mod to irakiske militærbaser. På baserne befandt der sig blandt andet amerikanske og danske soldater.

Angrebet var et modsvar på drabet på Soleimani.

Det er usædvanligt, at den magtfulde ayatollah leder fredagsbønnen.

Sidst, det skete, var i 2012 ved 33-året for landets islamiske revolution og på et tidspunkt, hvor der var stor debat om Irans atomprogram.

Det er traditionelt af stor symbolsk betydning, når den øverste åndelige leder står i spidsen for fredagsbønnen. Det skriver BBC. Det er forbeholdt tider, hvor Irans øverste autoritet ønsker at levere et vigtigt budskab.

/ritzau/AFP