Avis: Tyrkiet har lyd- og videooptagelser af journalistdrab

På optagelser, som Tyrkiet er i besiddelse af, kan man angiveligt høre en forsvunden journalist blive dræbt. Fire er anholdt for handel med børn på Instagram i Indonesien. Og orkanen Michael har kostet syv mennesker livet i tre delstater i USA. Få overblik over nattens nyheder her.

En demonstrant klædt ud som den saudi-arabiske kronprins Mohammed bin Salman står med blod på hænderne uden for Saudi-Arabiens ambassade i Washington DC i USA 8. oktober 2018, efter den saudi-arabiske journalist Jamal Khashoggi er forsvundet. Jamal Khashoggi forsvandt efter et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul i Tyrkiet 2. oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON / AFP / SCANPIX RITZAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På optagelser, som Tyrkiet er i besiddelse af, kan man angiveligt høre en forsvunden journalist blive dræbt.

Den tyrkiske regering er i besiddelse af lyd- og videooptagelser, der bekræfter, at den forsvundne journalist Jamal Khashoggi tidligere på måneden blev dræbt på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

Det fortæller højtplacerede, unavngivne embedsmænd i Tyrkiet til avisen The Washington Post.

Ifølge avisen har regeringen i Tyrkiet oplyst USA om optagelserne.

En af avisens kilder fortæller, at man på lydoptagelserne kan høre, »hvad der skete med Jamal, efter at han gik derind«.

»Man kan høre hans stemme og stemmer, der taler arabisk. Man kan høre, hvordan han bliver afhørt, tortureret og så dræbt,« siger en af kilderne.

En anden kilde siger til avisen, at man på lydoptagelsen kan høre Khashoggi blive tæsket.

Den saudiarabiske journalist og kritiker af sit hjemlands regime Jamal Khashoggi forsvandt i sidste uge.

Han er sidst set gå ind på det saudiarabiske konsulat i den tyrkiske storby Istanbul den 2. oktober. Her skulle han hente nogle dokumenter til sit forestående bryllup.

Han er ikke set siden, og tyrkiske kilder påstår, at han er blevet dræbt, og at Saudi-Arabien står bag.

Saudi-Arabien afviser at have noget med sagen at gøre. Landet har hidtil nægtet at udlevere videoovervågning, der kan bevise, at Khashoggi forlod konsulatet igen.

Jamal Khashoggi har været i eksil i USA siden 2017. Han var i Istanbul sammen med sin tyrkiske kæreste og besøgte konsulatet 2. oktober.

Hans forsvinden fik onsdag flere menneskerettighedsorganisationer til at kræve, at USA's regering gik ind i sagen. Både fordi Khashoggi søgte tilflugt i USA, og fordi Saudi-Arabien er en nær allieret af Washington.

Onsdag forlød det, at USA's præsident, Donald Trump, har været i kontakt med saudiarabere "på det højeste niveau" for at tale om sagen.

Torsdag forsvarede han dog blandt andet USA's massive salg af våben til saudiaraberne.

»Jeg kan ikke lide at stoppe den enorme mængde penge, der har fosset ind i vores land. De bruger 110 milliarder dollar på militært udstyr,« siger Trump med henvisning til en hensigtserklæring, der blev underskrevet i maj 2017.

/ritzau/

 

USA: Saudiarabisk ambassadør skal hjem for at få information

Ambassadør er blevet sendt hjem til Riyadh for at hente oplysninger om forsvunden journalist, siger talsmand.

Saudi-Arabiens ambassadør i USA er på vej hjem, og USA's regering forventer, at han kommer tilbage med informationer om den forsvundne saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi.

Det siger Heather Nauert, der er talsmand for USA's udenrigsministerium.

- Jeg har fået at vide, at han er på vej hjem til sit eget land, og vi venter informationer, når han vender tilbage, siger hun med henvisning til den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi.

Khashoggi har været kritisk over for sit hjemlands regime.

Han forsvandt i sidste uge, og han er sidst set gå ind på det saudiarabiske konsulat i den tyrkiske storby Istanbul. Her skulle han hente nogle dokumenter til sit forestående bryllup.

Tyrkiske kilder påstår, at han er blevet dræbt.

USA's præsident, Donald Trump, var onsdag i kontakt med saudiarabere "på det højeste niveau" for at tale om sagen.

- Det er en slem situation, understregede Trump.

Jamal Khashoggi har været i eksil i USA siden 2017.

Han befandt sig i Istanbul sammen med sin tyrkiske kæreste og besøgte konsulatet i byen tirsdag den 2. oktober.

Hans forsvinden har fået menneskerettighedsorganisationer til at kræve, at den amerikanske regering går ind i sagen. Både fordi Khashoggi søgte tilflugt i USA, og fordi Saudi- Arabien er en nær allieret af Washington.

Trump har sagt, at USA vil være "meget strenge", når det kommer til at følge op på Khashoggis forsvinden. Torsdag forsvarede han dog blandt andet USA's massive salg af våben til saudiaraberne.

- Jeg kan ikke lide at stoppe den enorme mængde penge, der har fosset ind i vores land. De bruger 110 milliarder dollar på militært udstyr, siger Trump med henvisning til en hensigtserklæring, der blev underskrevet i maj 2017.

Trump frygter, at Saudi-Arabien i stedet vil købe fra Rusland eller Kina.

Saudi-Arabien afviser at have noget Khashoggis forsvinden at gøre.

/ritzau/Reuters

 

Fire er anholdt for handel med børn på Instagram i Indonesien

En kvinde, der tilsyneladende forsøgte at sælge sit barn for 6500 kroner, er blandt de anholdte.

Indonesisk politi mener at have optrevlet en lyssky virksomhed, der tjener sine penge ved at købe og sælge børn på det sociale medie Instagram.

Det skriver The Guardian.

Fire er foreløbig anholdt i sagen. Blandt de anholdte er en 29-årig mand, der tilsyneladende administrerede Instagram-kontoen. En 22-årig kvinde er anholdt for forsøg på at sælge sit barn på tjenesten.

Derudover er to personer fra den indonesiske ø Bali anholdt. Det drejer sig om en jordemoder, der ifølge politiet har ageret som mægler, og en potentiel køber.

Frans Barung Mangera, talsmand for politiet i det østlige Java, fortæller, at det lykkedes politiet at afspore en transaktion i byen Surabaya 3. oktober. Her havde den 22-årige kvinde tilsyneladende forsøgt at sælge sit barn for 15 millioner rupiah - knap 6500 kroner.

Adoptionsdokumenter, kontanter og mobiltelefoner, der indeholder beskeder om den planlagte handel, er blevet beslaglagt af politiet.

De fire anholdte risikerer op til 15 års fængsel.

Instagram-kontoen var stadig aktiv torsdag. Her kan man læse, at den tilbyder løsninger til "familieproblemer".

Kontoen indeholder fotografier af adskillige maskerede kvinder. Kontoen tilbyder også "rådgivning" til især unge, ugifte og gravide kvinder.

Kontoen indeholder også historier om kvinder, der af økonomiske årsager har valgt at bortadoptere deres endnu ufødte barn.

Kontoen har 700 følgere. Den har tilsyneladende været aktiv i lidt over et år.

Det seneste opslag på kontoen er fra 15. september. Her kan man se et grynet fotografi af et spædbarn med navnet C86.

Barnet beskrives som en dreng, der er en måned gammel. Interesserede opfordres til at kontakte kontoens administrator på WhatsApp - en krypteret beskedtjeneste.

Indonesisk politi mener, at mindst tre børn er blevet solgt via tjenesten.

/ritzau/

 

EU-lande vil se argumenter for Junckers 10.000 grænsevagter

Til ministermøde vil Danmark og flere andre EU-lande se belæg for EU-Kommissionens forslag om grænsevagter.

10.000 betjente skal vogte EU's grænser i 2020, hvis det står til EU-Kommissionen og formand Jean-Claude Juncker.

Men flere medlemslande er lunkne over for forslaget. De vil se argumentation for, hvorfor det lige er landet på 10.000 mand.

Tallet skal ikke bare være »slynget ud"«, sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på et Europaudvalgsmøde forud for ministermødet fredag i Luxembourg, hvor migration er på dagsordenen.

»Overordnet er jeg positiv over for forslaget. Men jeg vil understrege, at vi skal kigge nærmere på etableringen af et stående korps på 10.000 mand.«

»Størrelsen skal baseres på grundig analyse af de reelle behov. Det skal sikres, at det reelt vil sikre en bedre beskyttelse af grænserne,« sagde Inger Støjberg på udvalgsmødet sidste fredag.

Her påpegede Støjberg, at andre lande står med samme bekymring. Det bekræftede en EU-embedsmand til pressen tirsdag.

Debatten på mødet vil gå på, hvor mange mand der skal være i EU's grænse- og kystagentur, Frontex. Vagternes beføjelser skal også diskuteres.

»Jeg sætter ikke spørgsmålstegn ved, at vi skal styrke Frontex. Overhovedet ikke. Det kan godt være, der skal flere mand til,« sagde Støjberg på udvalgsmødet.

»Men bare lige sådan at svinge 10.000 mænd ud og sige, at det er det, der er behov. Det vil jeg gerne se analyser på, inden vi sender, hvad der vil svare til 170 danske folk afsted.«

Fredagens møder i Luxembourg står på diskussioner om EU's asyl- og migrationspolitik.

EU-Kommissionen har blandt andet lagt op til en markant stigning i budgettet til områderne, hvilket størstedelen af medlemslandene forholder sig positivt til.

Procedurer for hjemsendelse af illegale immigranter og solidaritet i fordelingen af flygtninge, der kommer til Europa, er også på mødets omfattende dagsorden.

Diskussionerne kan blandt andet være med til at udpege retningen for topmødet med EU's stats- og regeringschefer i næste uge, hvor migration også er på bordet.

Det er ikke forventet, at den dansk-østrigske vision for asylsystemet, som Inger Støjberg præsenterede sidste uge, kommer på bordet i Luxembourg.

/ritzau/

 

Orkanen Michael har kostet syv mennesker livet i tre delstater

Michael, der nu er nedjusteret til tropisk storm, fortsætter med at forårsage »livstruende oversvømmelser«.

Mindst syv personer er bekræftet omkommet under orkanen Michael, der har hærget flere amerikanske delstater.

Det oplyser delstatsmyndighederne i Florida, Georgia og North Carolina, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dødsfaldene skyldes væltede træer og andre "stormrelaterede" hændelser, oplyser myndighederne.

En sherif i Gadsden County i Florida har tidligere oplyst, at en mand blev dræbt af et træ, der gav efter for vindstødene og væltede ned i mandens hus.

I alt fire mennesker er bekræftet omkommet i Florida, rapporterer nyhedsbureauet AFP.

En 11-årig pige blev dræbt i Georgia, da hun blev ramt i hovedet af en stolpe fra en carport, der havde revet sig løs i orkanen. Det skriver AP.

Guvernør i North Carolina Roy Cooper skriver på Twitter, at et træ, der væltede ned over en bil, har kostet en person livet.

Mange indbyggere i en række kystbyer i Florida kunne torsdag vende tilbage til deres ødelagte hjem, efter at orkanen havde raseret området.

Orkanen ramte delstatens nordvestlige kyst onsdag med en vindstyrke på omkring 250 kilometer i timen.

Orkanen, der er den tredjekraftigste, som nogensinde har ramt USA's fastland, blev natten til torsdag nedgraderet til en tropisk storm.

Michael fortsatte dog sin færd mod nordøst, hvor den væltede træer og forårsagede "livstruende oversvømmelser" i både Georgia og Virginia.

Det oplyser USA's nationale orkancenter, NHC, ifølge Reuters.

Amerikansk Røde Kors oplyser, at antallet af mennesker, der er evakueret til nødherberger, ventes at runde 20.000 fredag.

Omkring 950.000 hjem og erhvervsbygninger stod torsdag uden strøm i delstaterne Florida, Alabama, North Carolina, South Carolina og Georgia.

/ritzau/

 

Amerikansk præst kan være tæt på at blive løsladt i Tyrkiet

Andrew Brunson sidder indespærret i Tyrkiet under anklager om at have været involveret i et militærkup i 2016.

Efter at have været indespærret i Tyrkiet i to år kan den amerikanske præst Andrew Brunson være tæt på at blive løsladt.

Det skriver det amerikanske nyhedsbureau AP. Mediet har talt med en anonym kilde, der er involveret i forhandlingerne om Brunson.

Brunson blev anholdt i Tyrkiet i oktober 2016. Han er beskyldt for at have støttet folk, der stod bag det fejlslagne militærkup i sommeren 2016.

Den 50-årige præst fra North Carolina deltager i en høring i Tyrkiet fredag.

Det er i forbindelse med den høring, at en mulig aftale om en løsladelse kan falde på plads, oplyser AP's kilde.

Heather Nauert, der er talsmand i USA's udenrigsministerium, siger, at hun håber, at Brunson snart går fri. Hun understreger dog, at hun ikke har kendskab til nogen aftale om præstens løsladelse.

Onsdag sagde udenrigsminister Mike Pompeo, at han er fortrøstningsfuld.

»Jeg er optimistisk, i forhold til at Brunson og hans kone kan vende tilbage til USA. Det er det rigtige at gøre (for Tyrkiet, red.), det er den menneskelige ting at gøre for Tyrkiet,« lød det fra Pompeo.

Også de amerikanske medier NBC News og The Washington Post mener at vide, at en aftale om Brunson nærmer sig.

Vicepræsident Mike Pence siger torsdag, at han er håbefuld. Han kan dog ikke bekræfte, om der er indgået nogen aftale.

»Vi er håbefulde om, at Tyrkiet i forbindelse med høringen i morgen (fredag, red.) er villig til at løslade denne anstændige mand, der ikke er skyldig, og som med urette har været indespærret i flere år,« siger Mike Pence ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Brunson var en af flere tusinde personer, der blev anholdt i Tyrkiet efter det fejlslagne militærkup imod præsident Recep Tayyip Erdogan.

Præsten mistænkes af Tyrkiet for at støtte den eksilerede muslimske lærde Fethullah Gülen, der i dag bor i USA.

Brunson sidder i husarrest i sit hjem i byen Izmir i Tyrkiet. Han risikerer 35 års fængsel, hvis han bliver kendt skyldig for de anklager, der er fremsat imod ham. Hans advokater siger, at anklagerne er ubegrundede.

/ritzau/