Avis: Syrisk officer gav ordre til giftgasangreb

Det britiske efterretningsvæsen har opsnappet radiobeskeder, hvor en syrisk militærchef beordrer brug af kemiske våben, siger en officer fra det britiske luftvåben ifølge en britisk avis.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS SCHLUETER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en ophedet meningsudveksling blev en syrisk kommandør for en regional hærenhed angiveligt overhørt af det britiske efterretningsvæsen, da han beordrede kaptajnen for en artilleriafdeling til at affyre kemiske våben mod Damaskus’ forstæder. Det skriver den britiske avis The Daily Express.

Da kaptajnen protesterede, fik han at vide, at manglende overholdelse af ordren ville resultere i, at han blev skudt. De kemiske våben blev derefter affyret, skriver avisen. Oplysningerne stammer fra en højtplaceret kilde i det britiske luftvåben, Royal Air Force.

Kilden fra luftvåbenet, en officer, der udtaler sig på betingelse af anonymitet, siger til The Daily Express:

»Chefen for artilleriafdelingen fortalte den regionale kommandant, at han ikke ville efterleve ordren, og der var en ophedet meningsudveksling. Han fik i direkte tale at vide, at han ville blive skudt, medmindre ordren blev udført. I alt 27 kemiske artillerigranater blev derefter affyret mod forstaden i en periode på 14 minutter«.

Samtalen blev fjernovervåget og registreret af britiske officerer, der befandt sig på en britisk efterretningsbase på Cypern. Inden for få minutter var efterretningen om samtalen ifølge officeren blevet viderebragt til den britiske efterretningstjeneste GHQC, til den britiske regering og til det amerikanske forsvarsministerium.

Oplysningerne om de opsnappede beskeder er ikke bekræftet fra officielt hold.

USAs udenrigsminister, John Kerry, sagde fredag i en tale, at USAs efterretningsvæsen har konkluderet, at mindst 1.429 civile, herunder 426 børn, blev dræbt i kemiske angreb på 12 lokaliteter i oprørskontrollerede distrikter i Damaskus den 21. august.

Han hævdede, at USA ved, at der i de tre dage før angrebet var regimetropper med kemiske våben i området, og at det syriske regimes tropper »blev bedt om at forberede sig ved at tage gasmasker på og tage forholdsregler i forbindelse med kemiske våben«.