Avis: Stribevis af fejl førte til bombning af Læger Uden Grænser-hospital

Amerikanske tropper ramte i oktober et Læger Uden Grænser-hospital i Afghanistan, hvilket dræbte 30 mennesker. Angrebet skete på baggrund af en lang række fejl, siger militærkilder til New York Times.

Der indgik flere forskellige typer fejl, da amerikanske styrker angreb et Læger Uden Grænser-hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAWED KARGAR

AFGHANISTAN: Det amerikanske luftangreb, der i oktober ramte et hospital drevet af Læger Uden Grænser i Kunduz i Afghanistan, skete på grund af en lang række amerikanske fejltagelser.

Mindst 30 personer omkom ved angrebet, herunder 13 af hospitalets medarbejdere, og angrebet skyldtes ifølge New York Times både menneskelige fejl, procedurefejl og tekniske defekter.

»Det var en kombination af flere faktorer,« siger en højtstående embedsmand i USAs forsvarsministerium til avisen.

Den konklusion er blevet fremlagt i en intern undersøgelse af tragedien til flere højtstående personer i det amerikanske militær, der har modtaget en 3.000 sider lang rapport om hændelsen.

To andre militærkilder, der også deltog i orienteringen, siger til den amerikanske avis, at det var meningen, at bombeangrebet skulle ramme en Taleban-base, der lå et stykke væk fra hospitalet.

New York Times’ kilder fortæller, at én af de ting, der gik galt ved militæroperationen, var, at soldaterne i en kamphelikopter ikke kunne stole på maskinens instrumenter til at lokalisere målet.

Derfor stammede oplysninger om geografien fra beskrivelser fra landtropper i området. Ud fra de informationer forvekslede piloterne Taleban-målet med hospitalet.

Det forventes, at det amerikanske forsvarsministerium vil fremlægge rapportens konklusioner for offentligheden onsdag på et pressemøde.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har tidligere undskyldt angrebet over for Læger Uden Grænser og Afghanistans præsident, Ashraf Ghani.