Avis: Snowden-læk beviser dansk samarbejde med USA

Danmark deler sammen med Spanien efterretninger med USA, viser et nyt dokument fra whistlebloweren Edward Snowden, som den spanske avis El Mundo har publiceret.

ARKIVFOTO. Edward Snowden. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et nyt dokument fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden står Danmark listet i en gruppe, der har et »fokuseret samarbejde« med den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Det skriver den spanske avis El Mundo.

Den spanske avis skriver, at NSA har fået oplysninger om 60 millioner samtaler i Spanien. Hvorvidt det samme gør sig gældende for Danmark og andre lande kommer ikke frem i dokumentet.

Derimod giver det nye læk overblik over samarbejdet mellem USA og andre landes efterretningsoplysninger. Et samarbejde der bliver inddelt i fire grupper.

I den første gruppe, »omfattende samarbejde«, står Storbritannien, Australien, Canada og New Zealand listet. Den anden gruppe er et »fokuseret samarbejde«, hvor Danmark er med sammen med 19 andre lande, der blandt andet tæller Spanien, Østrig, Belgien, Tjekkiet, Tyskland og Grækenland. Alle i gruppen er europæiske undtagen Japan og Sydkorea.

Den tredje gruppe går under »begrænset samarbejde« og gælder blandt andet Frankrig, Israel, Indien og Pakistan. Mens den sidste og fjerde gruppe er et »ekstraordinært samarbejde« med lande, som USA anser som fjendtligt indstillet over for deres interesser.

Ifølge Information skriver El Mundo, at lande på Danmarks niveau ikke må »rette netværksangreb (..) mod USA« og skal »være i stand til at beskytte klassificerede oplysninger«. Dokumentet advarer også mod, at et samarbejde giver allierede mulighed for at infiltrere amerikanske systemer, og at samarbejdet vurderes ud fra landenes evne til at bidrage til amerikanske interesser.

Rapporten med titlen »Sharing computer network operations cryptologic information with foreign partners« kommer frem dagen efter, at NSAs chef, Keith Alexander, var ude at afvise oplysningerne om, at USA overvågede millioner af opkald i Spanien, Frankrig og Italien »som helt forkerte«.

I søndags havde Berlingske et eksklusivt interview med den amerikanske journalist Glenn Greenwald, som fortalte, at inden for få måneder vil det komme frem, hvilke aftaler Danmark har med at udlevere data til USA.