Avis: Russiske agenter påvirkede USA's valg gennem Google

Rusland anvendte ifølge avis titusindvis af dollar på at annoncere via YouTube og Google for at hjælpe Trump.

Den amerikanske avis The Washington Post erfarer at Rusland brugte titusindvis af dollars på internetreklamer, der skulle hjælpe Donald Trump til magten. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington. Rusland udnyttede internettjenesten Googles platforme til at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016. Det siger kilder tæt på selskabets efterforskning af sagen til avisen The Washington Post.

Der blev fra Ruslands side anvendt titusindvis af dollar på at annoncere via YouTube, Gmail, Googles søgemaskine og andre Google-produkter. Det skriver det amerikanske dagblad, der henviser til foreløbige interne undersøgelser hos Google.

Ud over Facebook og Google har Twitter også rapporteret om russisk aktivitet i forbindelse med præsidentvalget. Google opdagede den russiske tilstedeværelse, da selskabet omdirigerede data fra Twitter.

Rapporterne i The Washington Post er baseret på anonyme kilder.

Annoncekampagnen på Google synes ikke at være gennemført af samme organisation med tilknytning til Kreml som den organisation, der gennemførte lignede aktioner via Facebook, siger kilderne.

De sociale medier Facebook og Twitter siger, at de vil vidne i sagen i forbindelse med Kongressens efterforskning.

Den amerikanske kongres har iværksat flere efterforskninger af russisk indblanding og udbredelse af propaganda til gavn for præsidentkandidaten Donald Trump.

Kilderne, som Washington Post har talt med, antyder, at de russiske forsøg på at påvirke det amerikanske valg var mere omfattende, end det tidligere har været kendt.

Efter afsløringerne skal Microsoft også have iværksat undersøgelser for at få klarlagt, hvorvidt Rusland stod bag køb af annoncer på søgemaskinen Bing og andre platforme. Det meddeler selskabet ifølge Reuters.

Den tidligere FBI-chef Robert Mueller undersøger sammen med flere udvalg i Kongressen, hvorvidt Rusland forsøgte at påvirke valget i USA sidste år.

Moskva nægter enhver form for indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

/ritzau/AP