Avis: Polen vil blokere for Anders Fogh

En polsk regeringskilde taler om et veto mod Danmarks statsminister. Polen mener, at canadieren Peter MacKay er en meget bedre kandidat til posten som generalsekretær for NATO.

Anders Fogh er hverken populær i Polen eller Tyrkiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager

To uger før Nato-topmødet, hvor NATO formentligt vælger ny chef, er det efter internationale mediers opfattelse Anders Fogh Rasmussen, som har de bedste chancer for at blive valgt.

Men Fogh Rasmussen tiltaler ikke Polen. Warszawa ønsker i stedet den canadiske forsvarsminister, Peter MacKay, efter landets egen udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, er blevet afvist af andre NATO-lande, skriver avisen Rzeczpospolita.

- Han er ung, superintelligent, dynamisk, initiativrig. Han har alle de karaktertræk, vi gerne ville se hos generalsekretæren, siger en polsk regeringskilde om canadieren.

Polen lægger ifølge avisen vægt på, at den nye generalsekretær skal opfattes som troværdig i Afghanistan. Og er Anders Fogh Rasmussen angiveligt ikke en god kandidat på grund af Muhammed-krisen. Polakkerne foretrækker også en kandidat fra NATOs randområder.

Ifølge Rzeczpospolita planlægger den polske regering at nedlægge veto mod Fogh Rasmussen. Men det tror europæiske eksperter ikke på.

- Jeg ser ingen gevinster ved det, og omkostningerne vil være betydelige, siger Giles Meritt, der er direktør for Bruxelles-instituttet Security and Defence Agenda, til Rzeczpospolita.

Ifølge ham vil man kunne gribe til et veto, hvor et land har en meget stærk interesse, men i Rasmussens tilfælde kan han ikke se det.

- Utilfredshed med ens egen kandidats nederlag er for lidt, tilføjer han med henvisning til flere alliancemedlemmers afvisning af Radoslaw Sikorski.