Avis: Parlamentsmedlemmer planlægger kup mod Theresa May

Ifølge den britiske avis The Sunday Times planlægger en række parlamentsmedlemmer at tage kontrol over Brexit-forhandlingerne, hvis premierminister May taber tirsdagens valg, hvor der skal stemmes om Mays aftale med EU.

Ifølge avisen The Sunday Times er et kup under opsejling, hvis premierminister Theresa Mays skilsmisse-aftale med EU ikke stemmes igennem i det britiske parlament på tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO/Scanpix

På tirsdag skal det britiske parlament stemme om den aftale, som Theresa May og EU har forhandlet sig frem til, og som derfor måske kommer til at sætte rammer for Storbritanniens farvel  til EU.

Tilbage i juni 2016 stemte Storbritannien for at forlade EU og i november 2018 blev de to parter enige om en skilsmisse-aftale, der egentlig skulle have været godkendt i det britiske parlament i december, men som premierminister Theresa May valgte at udskyde til på tirsdag.

Hvorvidt en aftale er på plads, inden Storbritannien står til at forlade EU den 29. marts, kan få konsekvenser for begge parter, men udfaldet af skilsmisse-aftalen kan også risikere at få vidtgående følger internt i det britiske parlament.

For inden tirsdagens forhandlinger er et kup under opsejling, skriver The Sunday Times. Ifølge avisen er premierminister Theresa May blevet advaret om, at hendes regering vil »miste sin evne til at regere.«

I hvert fald hvis det står til den række af højtstående parlamentsmedlemmer, der angiveligt planlægger at udmanøvrere premierministeren og tage kontrol over Brexit-forhandlingerne med, hvad der omtales som »et meget britisk kup.«

Ifølge The Sunday Times konspirerer mindst to grupper af parlamentsmedlemmer, der også tæller tidligere konservative ministre, om at ændre lovgivningen i det britiske parlament, så forslag, der er foreslået af parlamentsmedlemmer på Underhusets bagerste rækker prioriteres før forslag fra selve regeringen.

I praksis vil det give mere magt til »regulære« parlamentsmedlemmer, som dermed får større indflydelse på regeringsspørgsmål, og derfor vil stå stærkere over for ministre og andre med tillidshverv.

En ændring der i givet fald kan ændre det engelske parlaments funktion radikalt.

Parlamentsmedlemmerne vil den vej igennem kunne vedtage en lov i det engelske parlament, der vil gøre det ulovligt for regeringen at gå videre med et Brexit uden en aftale. Ligeledes vil det angiveligt kunne lade sig gøre helt at stoppe Storbritanniens udgang af EU.

Ifølge The Sunday Times har det konservative parlamentsmedlem og backbencher Nick Boles bekræftet, at han arbejder på at vedtage en lov, der kan stoppe muligheden for et Brexit uden en aftale. Han fortæller til avisen, at »vi har en mekanisme, der vil give Parlamentet kontrol over Brexit-forhandlinger og sikre, at vi ikke forlader EU uden en aftale den 29. marts.«

Theresa May har tidligere udtalt, at både fortalere og modstandere risikerer at skade det britiske demokrati, hvis de stemmer imod Brexit.