Avis: NSA overvågede 35 regeringschefer

Efterretningstjenesten NSA overvågede 35 statslederes telefonsamtaler efter at have fået numrene udleveret af en anden afdeling i den amerikanske regering, viser hemmeligt Snowden-dokument angiveligt.

ARKIVFOTO. En demonstrant i Berlin viser sin støtte til whistlebloweren Edward Snowden. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLE SPATA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Skeletterne bliver ved med at vælte ud af skabet, efter den tidligere amerikanske efterretningsmedarbejder Edward Snowden tidligere i år begyndte at lække oplysninger fra den amerikanske efterretningstjeneste, National Security Agency (NSA). Således overvågede NSA telefonsamtaler til og fra 35 regeringsledere fra hele verden, efter at efterretningstjenesten havde fået telefonnumrene udleveret af en tjenestemand i en anden afdeling i den amerikanske regering.

Det viser et indtil nu hemmeligt notat fra whistleblower Edward Snowden ifølge britiske The Guardian.

Det fortrolige notat, der er dateret oktober 2006, afslører, at NSA opfordrer højtstående embedsmænd i blandt andet Det Hvide Hus og Pentagon til at dele deres kartotekskort, så efterretningstjenesten kan føje telefonnumrene på ledende, udenlandske politikere til deres overvågningssystemer.

I notatet fremgår det ifølge The Guardian, at en unavngiven, amerikansk embedsmand udleverede 200 telefonnumre, heriblandt numrene på de 35 regeringschefer, der heller ikke er navngivet, til NSA, som »straks fik til opgave« at overvåge de udenlandske regeringsledere.

Afsløringen kommer midt i en allerede voksende furore over påstande om, at USA har lyttet med på den tyske forbundskansler, Angela Merkels, mobiltelefon.

»Udspioneren mellem venner - det går slet ikke,« sagde Merkel ifølge nyhedsbureaet AFP ved ankomsten til topmødet for EUs stats- og regeringschefer i Bruxelles torsdag.

Talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney sagde efterfølgende, at Det Hvide Hus »ikke vil komme nærmere ind på konkrete beskyldninger fremsat i det offentlige«.

Jay Carney har tidligere sagt, at USA »ikke overvåger og ikke vil overvåge« kanslerens kommunikation. Dog uden at nævne noget om, hvorvidt USA tidligere har aflyttet kansleren.

Officielt forsvarer USA retten til overvågning mod terror. Men flere eksempler tyder på, at USA også bruger oplysningerne til industrispionage. Således melder Dansk Industri (DI) ifølge Politiken, at der har været NSA-aktiviteter rettet mod danske virksomheder.

»Ja, eksempelvis hvor amerikanske virksomheder har vist interessere for virksomhedssalg i Danmark«, siger Tom Togsverd, direktør for DIs overvågning af telekommunikation, DI Itek, til avisen.