Avis finder eftersøgt 97-årig nazi-forbryder

Kommandør fra jødisk ghetto under Anden Verdenskrig menes opsporet i Budapest. Ladislaus Csizsik-Csatary er medansvarlig for over 15.000 jøders død, siger Wiesenthal-centret i Israel.

Kassa – i dag kaldt Kosice og beliggende i det nuværende Slovakiet – blev mod krigens slutning tømt for jøder. Af de ca. 12.000 overlevende i ghettoen, som Czizsik-Csatary var med til at inddæmme og sætte på godsvogne mod Auschwitz (foto) og andre udryddelseslejre, overlevede under 500 mennesker. Fold sammen
Læs mere
Foto: KACPER PEMPEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske avis The Sun offentliggør i dag, at de har fundet en naziforbryder, som verden har ledt efter i 67 år; den i dag 97-årig László Csatary – også kendt som Ladislaus Csizsik-Csatary. Han betegnes som en af verdens mest eftersøgte naziforbrydere.

Som kommandør i en jødisk ghetto i Kassa, Ungarn, var Ladislaus Csizsik-Csatary med til at begå uhyrligheder i krigsårene. Han tævede kvinder med et bælte, tvang dem til at grave huller i den frosne jord med bare hænder, skød tilfældige, hvis de forsøgte at undslippe, og jog hele familier – inklusive børn – ud på byens frosne flod, indtil de gik igennem isen og frøs ihjel eller druknede.

Kassa – i dag kaldt Kosice og beliggende i det nuværende Slovakiet – blev mod krigens slutning tømt for jøder. Af de ca. 12.000 overlevende i ghettoen, som Czizsik-Csatary var med til at inddæmme og sætte på godsvogne mod Auschwitz og andre udryddelseslejre, overlevede under 500 mennesker. Czizsik-Csatary – også kaldet László Csatary – vurderes af Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem at være medskyldig i mindst 15.700 jøders død.

Ernærede sig som kunsthandler

Csatary blev i 1948 ved en domstol i Tjekkoslovakiet dømt in absentia for sine krigsforbrydelser. Da var han for længst over alle bjerge. Han dukkede først op 50 år senere i Canada, hvor han ernærede sig som kunsthandler under navnet Smith.

De canadiske myndigheder fratog Csatary hans statsborgerskab og indledte en undersøgelse, men Csatary flygtede igen og har altså levet under jorden, indtil The Sun for få dage siden, på et tip fra Wiesenthal-centret, opsøgte den gamle, men efter alt at dømme sygdomsfri mand i et nydeligt kvarter i Budapest.

I The Sun i dag beskrives, hvordan avisens journalister forsøgte at få manden i tale, men han afviste dem med et ”Nej, jeg gjorde det ikke” – og smækkede døren.

Syv navne tilbage på listen

Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem, der har arbejdet indædt på at bringe naziforbrydere for retten siden krigen, mener, at Csatary trods sin fremskredne alder og de 67 mellemliggende år skal for en dommer:

- Csatary var politikommandør I Kassa-ghettoen og var ansvarlig for at sende 15.700 mennesker I dødslejre. Han var kendt for at være sadist, havde en determination til at inddæmme alle jøder og med tvang deportere dem til Polen. At opnå retfærdighed mod denne mand vil betyde en grad af afslutning for ofrenes familier og for de jødiske samfund i Ungarn og Slovakiet, siger Dr. Efraim Zuroff fra Wiesenthal-centret, der har lanceret ”Operation Last Chance” – et kampagne for at finde og dømme de sidste naziforbrydere, før de dør af alderdom – til avisen The Sun.

The Sun har overdraget deres research til de ungarske myndigheder, som nu vil forsøge at opbygge en sag mod den 97-årige. På Simon Wiesenthal-centrets svindende liste over ”Most Wanted” og stadig levende naziforbrydere står syv navne. Det drejer sig om mænd mellem 88 og 93 år. Blandt dem er danske Søren Kam, i dag bosiddende i Tyskland.