Avis: CIA udpeger kronprins som ansvarlig for Khashoggi-drab

Kronprins Mohammed bin Salman beordrede drab på den systemkritiske journalist Jamal Khashoggi, mener CIA.

En undersøgelse fra CIA mener at vide, at den saudiske kronpins, Mohammed bin Salman, har bestilt drabet af journalisten Jamal Khashoggi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Amir Levy

Washington. Drabet på den saudiarabiske journalist og systemkritiker Jamal Khashoggi skete på ordre fra Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman.

Den konklusion er CIA nået frem til. Det siger kilder med kendskab til en undersøgelse af drabet, som den amerikanske efterretningstjeneste har lavet, til The Washington Post.

- CIA's vurdering, som embedsfolk har udtrykt stor tillid til, er den hidtil mest håndfaste, som knytter Mohammed til operationen (drabet, red.), og den besværliggør Trump-regeringens bestræbelser på at opretholde forholdet til en tæt allieret, skriver avisen.

Styret i Saudi-Arabien har vedholdende afvist, at drabet på Khashoggi den 2. oktober blev udført på ordre fra kronprinsen.

Men det er en direkte løgn, mener CIA på baggrund af at have gransket adskillige efterretninger om sagen.

Blandt andet et opkald fra Saudi-Arabiens ambassadør i USA og kronprins bin Salmans bror, Khalid bin Salman, til Jamal Khashoggi. Det oplyser avisens kilder på betingelse af anonymitet.

Khalid sagde angiveligt til Khashoggi, at han skulle henvende sig på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul i Tyrkiet for at få udleveret dokumenter, der skulle bruges til journalistens forestående bryllup.

Khalid forsikrede i samtalen Khashoggi om, at der ingen fare var forbundet med at indfinde sig på konsulatet.

Det er ifølge Washington Post uvist, om Khalid var klar over den skæbne, der ventede Jamal Khashoggi, da døren lukkede sig bag ham på konsulatet.

Men ifølge avisens kilder foretog Khalid opkaldet på ordre fra sin bror - kronprins bin Salman.

Ambassadør Khalid bin Salman afviser i et tweet natten til lørdag dansk tid, at han har talt i telefon med Khashoggi, skriver nyhedsbureauet Reuters. Han benægter også, at han skulle have foreslået Khashoggi at rejse til Tyrkiet.

- Jeg beder den amerikanske regering om at frigive enhver oplysning vedrørende denne påstand, skriver ambassadøren på Twitter.

Saudi-Arabien har medgivet, at Jamal Khashoggi blev dræbt på konsulatet. Ifølge tyrkiske myndigheder blev hans lig, der endnu ikke er fundet, efterfølgende parteret.

Flere vestlige lande har krævet en åben undersøgelse af Khashoggis forsvinden. Herunder USA og en række EU-medlemmer.

Torsdag indførte USA økonomiske sanktioner mod 17 saudiarabere, som menes at være involveret i drabet.

Khashoggi skrev blandt andet klummer for The Washington Post. Han var en fremtrædende kritiker af især den kronprins Mohammed bin Salman.

/ritzau/