Australsk politi: IS stod bag planer om at bombe fly i Sydney

Ifølge australsk politi stod Islamisk Stat bag planer om at bombe et australsk passagerfly. I fodboldens verden har den brasilianske spiller Neymar slået rekorder over prisen for køb af en spiller. I en Instagram-video appellerer fodboldstjernen til sin fars forståelse for Barcelona-exit. Og i Dubai har en af verdens højeste beboelsesejendomme igen været i brand.

ISIS-soldat i Irak. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

Australsk politi: IS stod bag plan om at bombe fly i Sydney

En plan om at få en hjemmelavet bombe om bord på et fly i Sydney blev af uvisse grunde opgivet i sidste minut.

Sydney. Ifølge australsk politi fik to mænd, som mistænkes for at ville udføre et angreb mod et passagerfly med afgang fra Sydney, hjælp fra Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Det oplyser politiet på et pressemøde fredag ifølge flere medier.

Planen var, mener politiet, at en hjemmelavet sprængladning i juli skulle smugles om bord på et fly fra Etihad Airways i Sydneys internationale lufthavn.

Men planen blev opgivet i 11. time.

Ifølge nyhedsbureauet AP ankom den ældste af de to mænd 15. juli til lufthavnen med sprængladningen. Den var pakket ned i en taske, som den 49-årige mand havde bedt sin bror om at tjekke ind - uden at broren kendte til indholdet.

Men af endnu uvisse grunde nåede tasken aldrig frem til skranken for indtjekning af bagage.

I stedet forlod den 49-årige mand lufthavnen med tasken, mens hans intetanende bror fortsatte sin flyrejse.

Det oplyser Michael Phelan, vicekommissær i det føderale politi, på et pressemøde.

»Det her er en af de mest udspekulerede planer, der nogensinde er forsøgt gennemført på australsk jord. Havde det ikke været for det fremragende arbejde af vores efterretningstjenester og politiet på meget kort tid, så kunne vi have haft en katastrofal hændelse i dette land,« siger Michael Phelan ifølge AP.

Politiet oplyser også, at anordningen bestod af dele, som med luftfragt var blevet sendt fra Tyrkiet til Sydney. Afsenderen var et højtstående medlem af IS.

Et medlem af IS instruerede derefter de to mænd om, hvordan de skulle samlede anordningen, mener politiet.

Oplysningerne kommer, efter at de to mænd torsdag blev tiltalt for to forsøg på at forberede eller planlægge en terrorhandling.

Politiet påstår, at mændene som et alternativ til at bombe et fly var i den tidlige fase med at planlægge et terrorangreb med en kemisk substans i en Sydney-forstad.

»Vi har fuldstændigt forpurret denne plan,« siger Michael Phelan ifølge The Daily Telegraph.

Mændene på henholdsvis 49 og 32 år er blandt fire personer, som lørdag 29. juli blev anholdt under razziaer i flere forstæder til Sydney.

En er siden blevet løsladt, mens den fjerde person fortsat er i politiets varetægt.

De to mænd bliver fredag fremstillet i retten i forstaden Parramatta.

/ritzau/

Neymar trodsede sin far i rekordhandel med Paris

Den brasilianske rekordangriber appellerer i en video på Instagram om sin fars forståelse for Barcelona-exit.

Paris. Paris Saint-Germains rekordkøb af den brasilianske fodboldstjerne Neymar var imod hovedpersonens fars ønsker.

Det fortæller Neymar i et opslag på sin Instagram-profil, efter at handlen mellem hans nu tidligere klub, FC Barcelona, og nye klub var en realitet.

»Jeg udgjorde et angreb med Messi og Suarez, der vil gå over i historien.«

»Jeg har vundet alt, hvad en spiller kan vinde. Men spillere har brug for udfordringer, og for anden gang i mit liv går jeg imod min fars ønske,« siger Neymar blandt andet i videoen.

Ud over rollen som far er Neymar sr. også den tidligere Santos-spillers agent.

»Far, jeg forstår og respekterer din mening, men jeg har truffet en beslutning. Jeg håber, at du vil støtte mig, som du altid gør,« lyder det fra Neymar jr.

Den 25-årige brasilianer har underskrevet en femårig kontrakt med den nyrige, franske klub.

Handlen blev en realitet, efter at parterne havde udløst Neymars frikøbsklausul i Barcelona på hele 222 millioner euro.

Neymar sr. havde til det sidste ønsket, at hans søn skulle blive i Spanien. Beslutningen om at forlade Barcelona var således sønnens egen.

»Jeg føler i mit hjerte, at det var tid til at rejse. Det er en svær beslutning, men jeg traf den med den modenhed, jeg har fået gennem mine 25 leveår.«

Neymar sr. udgør den ene halvdel af deres fælles virksomhed, NN Consultario, og har været med til at gøre angriberen til en af de bedst betalte sportsstjerner i verden.

Den brasilianske landsholdsspiller vil blive præsenteret i sin nye klub lørdag.

Ifølge en række internationale medier kan Neymar se frem til en ugeløn på omkring 550.000 euro - godt fire millioner kroner.

»PSG bliver mit hjem i de kommende år, og jeg vil kæmpe for at ære den store tillid til mit fodboldspil,« siger han i sin Instagram-video.

/ritzau/Reuters

Brand i 86 etager høj beboelsesejendom i Dubai er slukket

Skyskraberen The Marina Torch, en af verdens højeste beboelsesejendomme, stod natten til fredag i brand.

Dubai. Branden i den 86 etager høje skyskaber The Marina Torch i Dubai er fredag morgen slukket.

Det lykkedes brandmændene at få endeligt bugt med flammerne omkring klokken 4.

Det oplyser Dubais civile forsvarsmyndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Bygningen, der er en af verdens højeste beboelsesejendomme, blev evakueret kort efter de første meldinger om branden, og fredag morgen er der ingen rapporter om tilskadekomne, oplyser myndighederne.

Et vidne ved navn George fortæller til Reuters, at han lå og sov, da brandalarmen pludselig gik i gang.

»Vi vågnede til brandalarmen og folk, der skreg. Vi løb ned af trapperne, og det tog os cirka ti minutter at komme ned fra 50. etage,« siger manden.

»Vi har fået at vide, at ilden brød ud på 67. etage,« tilføjer han.

Ifølge The Mirror udbrød branden kort før klokken 1 lokal tid.

Tv-billeder viste natten til fredag, hvordan ilden spredte sig langs den 352 meter høje bygning, mens brændende bygningsdele væltede ned.

»Dubais civilforsvar har succesfuldt evakueret Torch Tower og arbejder på at bringe ilden under kontrol,« skrev Dubais officielle mediekontor på Twitter natten til fredag.

Ifølge CNN er bygningen udstyret med et sprinklersystem.

En journalist fra nyhedsbureauet AP, der var på stedet, fortalte tidligere på natten, at flere end 40 etager syntes at være opslugt af flammer på den ene side af bygningen.

Skyskraberen blev også ramt af en brand en nat i februar 2015. Dengang slap alle beboere ud af bygningen med livet i behold, ligesom at ingen kom alvorligt til skade.

Der er over 500 lejligheder i The Marina Torch, der i daglig tale kaldes Torch Tower.

Bygningen stod færdig i 2011 og er 352 meter høj, hvis man regner antennen med. Den ligger i Dubais eksklusive havneområde, Dubai Marina.

Dubai, der sammen med seks andre emirater udgør De Forenede Arabiske Emirater, er verdenskendt for sine mange skyskrabere.

Flere af disse skyskrabere har været ramt af brand de senere år.

Således brød den 63 etager høje skyskraber Address Downtown i Dubai, der huser både lejligheder og et hotel, i brand nytårsaften 2016.

16 mennesker kom til skade, de fleste med mindre kvæstelser.

I november 2015 blev tre beboelsesblokke ramt af en kæmpebrand. Ifølge myndighederne kom ingen til skade.

Og i 2012 ramte en storbrand Tamweel Tower på 34 etager. Årsagen var en cigaret, der var smidt i en affaldsspand.

/ritzau/

Chefanklager vil blokere Maduros omstridte forfatningsråd

Venezuelas statsanklager gør et sidste forsøg på at stoppe præsident Maduros omstridte forfatningsråd.

Caracas. Venezuelas øverste statsanklager, Luisa Ortega Diaz, vil stoppe indsættelsen af et nyt forfatningsråd i det kriseramte land.

Indsættelsen skal efter planen finde sted fredag, men Ortega har søgt om en retskendelse ved en domstol i landet for at få stoppet ceremonien.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Søndag gik venezuelanerne til valg for at vælge delegerede til et nyt forfatningsråd, der kan erstatte landets oppositionsledede kongres.

Luisa Ortega Diaz havde allerede inden søndagens valg sendt adskillige anmodninger til landets højesteret, da hun mente, at valget var i strid med landets forfatning.

Torsdag sendte statsanklageren en sidste appel. Denne gang rettet mod en lavere retsinstans i håbet om at omgå højesteret, der i vid udstrækning er kontrolleret af præsident Nicolas Maduros regering.

Luisa Ortega Diaz skriver på Twitter, at to af hendes statsanklagere er gået ind i sagen på grund af "formodede kriminelle handlinger i forbindelse med søndagens valg". Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er dog særdeles tvivlsomt, om ansøgningen vil blive godkendt, nyhedsbureauet skriver AP.

Præsident Nicolas Maduro oplyser, at det nye forfatningsråd vil holde sit første møde fredag.

Oppositionen i Venezuela har i den forbindelse varslet nye demonstrationer i protest mod præsidenten.

Flere af oppositionens medlemmer i kongressen lover, at de ikke vil forlade nationalforsamlingen frivilligt.

»Den eneste måde, de kan få os ud herfra, er ved at dræbe os. De vil aldrig få det sæde, som det venezuelanske folk har tildelt os,« siger viceformand for nationalforsamlingen Freddy Guevara.

Søndagens valg er blevet mødt med stor international kritik. Ikke mindst efter at en britisk it-virksomhed onsdag konkluderede, at der "uden skyggen af tvivl" blev fusket med optællingen af stemmer.

USA' udenrigsministerium vil ikke anerkende det nye forfatningsråd og kalder det "et forsøg på at styrke Nicolas Maduros diktatur", skriver AP.

/ritzau/