Australsk minister benægter at have voldtaget en 16-årige pige i 1988. Nu åbnes sagen på ny, efter at kvinden har begået selvmord

På et pressemøde meddelte den australske minister Christian Porter med tydeligt røde øjne, at han tager orlov. Det sker på en trist baggrund, da ministeren er beskyldt for i 1988 at have en voldtaget en 16-årig pige. Han var selv 17 år. Mens Porter ihærdigt benægter sin indblanding, har kvinden valgt at tage sit eget liv. Nu bliver sagen åbnet på ny.

Den australske justitsminister, Christian Porter, er under anklage for at have voldtaget en jævnaldrende pige i 1988. På et pressemøde onsdag benægter han alle anklager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stefan Gosatti/AFP/Ritzau Scanpix

»De ting, der påstås, skete ikke.«

Med røde øjne og bævende læber benægtede den australske justitsminister, Christian Porter, på et pressemøde onsdag alle anklager om voldtægt.

Ministeren skulle ifølge anklagerne have voldtaget en jævnaldrende 16-årig pige i 1988, skriver flere medier.

Sagen kom på ny frem, da Australiens premierminister, Scott Morrison, forrige uge modtog et anonymt brev. I brevet stod der, at Christian Porter stod bag voldtægten af kvinden.

Kvinden skulle have rapporteret sin anmeldelse til New South Wales Police sidste år, men afgav ikke nogen formel erklæring. Efterforskningen blev suspenderet, efter at kvinden tog sit eget liv.

Tirsdag bekræftede politiet, at de droppede efterforskningen, da der var »utilstrækkeligt bevis for at fortsætte«.

Sager om seksuelle overgreb i Australien kræver typisk et påstået offers vidnesbyrd for at fortsætte retsforfølgelsen. Det var ikke muligt i dette tilfælde, fordi kvinden er død.

Til de fremmødte journalister forklarede Christian Porter, at han fortsat har premierministerens »fulde opbakning« og ikke ønsker at træde tilbage fra sin stilling. Han vil derimod tage to ugers orlov.

»Hvis jeg træder tilbage fra min stilling på grund af en beskyldning om noget, der simpelthen ikke skete, kan enhver person i Australien miste sin karriere baseret på intet andet end en beskyldning,« forklarede han.

Ministeren bekræfter, at han kort kendte kvinden, der beskylder ham for voldtægten for 33 år siden.

Ønsker yderligere efterforskning

Flere politiske modstandere har krævet, at sagen bliver efterforsket yderligere.

»Den (pressekonferencen, red.) løser ikke denne meget alvorlige sag for kabinettet, regeringen og landet. Premierministeren bør indlede en uafhængig efterforskning,« skriver blandt andet Adam Brandt, leder af The Green Party, på Twitter.

Landets state coroner – der nok bedst kan oversættes til særlig statsefterforsker specialiseret i at opklare mordsager – har valgt at genåbne sagen.

Det oplyser han i en pressemeddelelse, da han mener, at den hidtidige »undersøgelse er ufuldstændig«.