Australiere også klar til at sige ja til homoægteskab

Et flertal i befolkningen går ind for, at homoseksuelle kan gifte sig. Premierministeren holder fast i sin modstand.

Et flertal i den australske befolkning går i dag ind for at give homoseksuelle samme ret til at indgå ægteskab som heteroseksuelle. Det har fået Labour til, efter den irske folkeafstemning, at fremsætte et lovforslag, der skal muliggøre ægteskab mellem to af samme køn. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID GRAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYDNEY: Da det australske parlament i 2012 stemte om, at et lovforslag, der skulle gøre det lovligt for homoseksuelle par at gifte sig, var det stærkt kontroversielt. 98 parlamentsmedlemmer stemte imod, 42 stemte for, og lovgivningen lyder derfor fortsat:

»Ægteskab betyder foreningen af en mand og en kvinde, hvilket udelukker alle andre ...«

I dag er tanken om ægteskab mellem homoseksuelle ikke længere kontroversiel for australierne. 72 pct. støtter homoseksuelles ret til ægteskab, viser en undersøgelse. Og i parlamentet er det også tæt. 62 af medlemmerne er imod, 60 er for, og 28 har ikke offentligt givet deres mening til kende, viser en opgørelse fra foreningen Australian Marriage Equality. Oppositionsleder Bill Shorten, Labor Party, udnyttede derfor stemningen og fremsatte mandag et lovforslag om homoseksuelles ret til ægteskab efter i 14 måneder at have forsøgt at skabe enighed om emnet mellem regeringen og oppositionen.

»Hvis vi skal vente på, at Tony Abbott støtter homoseksuelles ret til at indgå ægteskab, så kommer det aldrig til at ske. Tidspunktet er kommet nu,« udtalte Bill Shorten.

Men for premierminister Tony Abbott, Liberal Party, er netop nu ikke det rette tidspunkt at diskutere homoseksuelles ret til ægteskab: »Det her er et vigtigt emne, men jeg har gjort det meget klart, at regeringen lige nu har et absolut fokus på at få vedtaget finansloven i parlamentet,« udtalte Abbott.

I forbindelse med vedtagelsen af homoseksuelles ret til at indgå ægteskab i Irland udtalte Abbott desuden, at hans modstand mod dette i Australien ikke har ændret sig.

»Jeg er nok den sidste i Abbott-familien der holder fast i det traditionelle synspunkt, at homoseksuelle ikke skal kunne indgå ægteskab,« sagde Tony Abbott.

Og at meningerne i premierministerens familie er delte blev endnu engang tydeligt, da hans søster, Christine Foster, der er lesbisk, i forbindelse med fremlæggelsen af lovforslaget i et interview med TV-stationen ABC erklærede sin støtte til ægteskab imellem homoseksuelle.

»Jeg tror, at det er uundgåeligt, at det bliver vedtaget, og jeg er meget optimistisk med hensyn til, at vi kan få det vedtaget inden årets udgang,« sagde hun.

Parlamentet ventes først at debattere forslaget, når det samles igen til august.