Australiere bruger milliarder af dollar på narko hvert år

I løbet af et år er australieres forbrug af det ulovlige rusmiddel ecstasy mere end fordoblet, viser analyse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbruget af narkotiske stoffer i Australien løber årligt op i milliarder af dollar. Det viser en ny undersøgelse fra Australiens efterretningskommission for kriminalitet.

Fra august 2018 til samme måned året efter købte australiere kokain, ecstasy, heroin og andre ulovlige rusmidler for anslået 11,3 milliarder australske dollar. Det svarer til næsten 49 milliarder kroner.

I de 12 måneder, undersøgelsen omfatter, blev det anslåede forbrug sat til 11,5 ton methylamfetamin, 4,6 ton kokain, 2,2 ton MDMA, der er bedre kendt som ecstasy, og over 900 kilo heroin. Estimaterne er baseret på analyser af spildevand flere steder i Australien.

Forbruget af ulovlige stoffer steg i forhold til det forrige år, da der blev brugt omkring 9,3 milliarder australske dollar på narko.

I samme periode blev det skønnede forbrug af MDMA mere end fordoblet.

»Australiere bruger hvert år en betydelig mængde penge på ulovlige substanser og skaber profit udelukkende til fordel for organiserede kriminelle grupper,« siger Michael Phelan, der er leder af efterretningskommissionen.

Methylamfetamin, et syntetisk stof, der også går under navnet ice, er det foretrukne narkotiske middel i Australien. Ifølge undersøgelsen blev der spenderet 8,6 milliarder australske dollar på ice.

Australien har det næsthøjeste forbrug af ice, når landet rangeres sammen med 18 europæiske lande, der laver tilsvarende undersøgelser.

Det fremgår imidlertid også af spildevandsanalysen, at alkohol og nikotin fortsat er de mest anvendte stimulanser i Australien.

/ritzau/dpa