Australiens regering lover at sælge kul de næste mange årtier

»Hvis nogen vil købe kul, jamen så sælger vi,« siger minister, der lover ikke at lukke kulminer i Australien.

Australien er en af verdens største producenter og eksportører af kul. (Arkivfoto) William West/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Australien vil fortsætte med at sælge og eksportere kul i »flere årtier frem over«.

Det siger landets vand- og ressourceminister, Keith Pitt, mandag til det australske public service-medie ABC News.

Udmeldingen kommer, efter at Australien for nylig ved FN's klimatopmøde, COP 26, i Glasgow nægtede at underskrive en aftale om at udfase kulkraft i de kommende årtier.

Mere end 40 lande har på topmødet ellers lovet at standse brugen af det forurenende fossile brændstof i fremtiden i et forsøg på at begrænse den globale temperaturstigning til mellem 1,5 og 2,0 grader.

Men lige som Kina og USA har Australien sagt nej til at være med i aftalen.

»Vi har sagt det meget tydeligt. Vi kommer ikke til at lukke kulminer, og vi kommer ikke til at lukke kulkraftværker,« siger Keith Pitt.

Ministeren forsvarer Australiens beslutning med, at landets kul ifølge ham er noget af det bedste i verden rent kvalitetsmæssigt.

»Og det er derfor, vi fortsat vil have et marked for det i årtier fremover. Og hvis nogen vil købe det, jamen så sælger vi.«

»Hvis vi ikke forsøger at vinde det marked, så vil nogle andre bare gøre det.«

»Jeg ser meget hellere, at det er et højkvalitetsprodukt fra Australien, der leverer australske job og udbygger Australiens økonomi, end at det er et produkt fra Indonesien, Rusland eller andre steder,« siger han.

Australien er en af verdens største producenter af kul.

De seneste år er landet blevet ramt af flere ekstreme vejrbegivenheder som tørker, oversvømmelser og naturbrande, der ifølge klimaforskere ventes at blive værre som følge af den globale opvarmning.

Ifølge Keith Pitt er cirka 300.000 australieres job afhængige af landets kulsektor, og selv om kulkraft anses for at være en stor klimasynder, så behøver de altså ikke kigge sig om efter noget andet at lave lige foreløbig.

Australiens regering præsenterede i sidste måned en plan om, at landets skal være CO2-neutralt inden 2050. Planen er dog blevet kritiseret for ikke at være særlig detaljeret og for at sætte sin lid til et endnu ukendt teknologisk gennembrud.

/ritzau/AFP