Australien henter kvinder og børn hjem fra syriske lejre

Australien er i gang med operationer, som skal bringe kvinder og børn hjem fra syriske lejre.

Australien bringer fire kvinder og 13 børn hjem fra Syrien, som alle har australsk statsborgerskab. I alt er målet, at 20 kvinder og 40 børn skal bringes hjem i lejrene. (Arkivfoto). Delil Souleiman/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Australien henter fire kvinder og 13 børn hjem fra lejre i Syrien. Alle med australsk statsborgerskab.

Det skriver Reuters og AFP lørdag.

Det er den første af en række planlagte operationer, som skal bringe i alt 20 australske kvinder og 40 børn hjem til Australien.

De har alle relation til tidligere IS-krigere og har siddet i lejrene Al-Hol og al-Roj i Syrien.

Den australske indenrigsminister, Clare ONeil, fortæller, at beslutningen er taget ud fra det, hun kalder sikkerheds-, samfunds- og velfærdsfaktorer.

»Beslutningen om at hjembringe disse kvinder og deres børn er taget efter en individuel evaluering på baggrund af detaljeret arbejde af de nationale sikkerhedsagenturer,« sagde hun ifølge mediet, efter at børnene og kvinderne var landet i Sydney.

Australien har længe været kendt for sin hårde linje, når det handler om immigration. Landets konservative oppositionsparti har sat spørgsmålstegn ved sikkerheden, når det handler om at bringe kvinder og børn hjem fra lejre i Syrien.

Clare O'Neil understreger dog, at kvinderne kan retsforfølges i Australien, hvis man finder, at de har været involveret i illegale aktiviteter i Syrien.

De australske kvinder og børn har befundet sig i Al-Hol- og Al-Roj-lejrene i det kurdiskkontrollerede nordøstlige Syrien siden 2019 efter IS-kalifatets kollaps.

Også i Danmark har hjembringelser af kvinder og børn fra de to lejre været omdiskuteret.

Flere danske statsborgere har opholdt sig i de syriske fangelejre i de seneste år. Mange af dem børn.

/ritzau/