Australien beskylder EU for at sløse med sikkerheden

Schengen-zonens åbne grænser har ifølge den australske premierminister sikkerhedsmæssige konsekvenser for EU.

Efter tirsdagens blodige angreb i den belgiske hovedstad, Bruxelles, beskylder Australien nu Europa for at sløse med sikkerheden. Ordene kommer fra landets premierminister, Malcolm Turnbull. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER PARKS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter tirsdagens blodige angreb i den belgiske hovedstad, Bruxelles, beskylder Australien nu Europa for at sløse med sikkerheden.

Ordene kommer fra landets premierminister, Malcolm Turnbull. Han stiller sig tvivlende over for EU's pasfri Schengenzone.

Ifølge Turnbull er den australske grænsekontrol og landets indre sikkerhedsforanstaltninger "langt stærkere end i Europa, hvor de har sløset med sikkerheden". Det siger han til Australian Broadcasting Corporation.

Han tilføjer, at de åbne grænser i Schengensamarbejdet, der omfatter 22 af de 28 EU-lande samt Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein, giver udfordringer i sikkerheden, hvilket man ifølge Turnbull har set masser af eksempler på.

- Min pointe er såmænd bare, at denne ordning har sikkerhedsmæssige konsekvenser, siger premierministeren.

Også den franske premierminister er dagen derpå ude at sætte spørgsmålstegn ved EU's åbne grænser. Således mener Manuel Valls, at der er et akut behov for at stramme kontrollen med grænserne.

- Der er et presserende behov for at styrke de ydre grænser i EU, siger Valls til fransk radio og tilføjer, at øget årvågenhed er påkrævet for at kunne stoppe folk, der krydser ind i Europa med falske pas.

Mindst 30 mennesker har mistet livet efter tirsdagens bombeangreb i Zaventem-lufthavnen og i et tog ved metrostationen Maelbeek i hjertet af Bruxelles' EU-kvarter.

De to selvmordsbombere fra lufthavnen var ifølge den belgiske statslige tv-station, RTBF, brødrene Khalid og Brahim El Bakraoui, som er kendt af politiet for kriminalitet.

De to brødre har ikke været sat i forbindelse med terrorisme tidligere.

Imens er den mand, der blev set flygte fra lufthavnen efter angrebet, angiveligt den allerede eftersøgte Najim Laachraoui fra Paris-angrebet i november.

Den 25-årige Najim Laachraoui var en af de mest eftersøgte mænd i Europa, inden han deltog i angrebet i Bruxelles, skriver den belgiske avis DH ifølge Reuters.

Den militante gruppe Islamisk Stat (IS) har påtaget sig skylden for tirsdagens angreb.

 

/ritzau/AFP