Aung San Suu Kyi afspejler volden

Årene i husarrest og militærjuntaens vold mod befolkningen udenfor hendes havemur, har sat sit præg på opositionslederen Aung San Suu Kyi.

Årene, indespærringen og de seneste begivenheder i Myanmar er ikke gået sporløst hen over Aung San Suu Kyi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

To gange mødtes FNs udsending Ibrahim Gambari med oppositionslederen Aung San Suu Kyi under sit besøg i Myanmar, hvor han forsøgte at få militærjuntaen til dæmpe volden mod demonstranterne.

Og ved begge lejligheder var det en træt og bekymret Aung Suu Kyi der lod sig fotografere med FN-udsendingen.

Oppositionslederen som militærjuntaen har haft under husarrest de sidste 12 år ses ikke ofte på billeder og sjældent med et så udtryksløst ansigt som på de seneste – hvor dette blev taget mandag kort før Gambari forlod Myanmar.

Aung Suu Kyi blev i 1991 tildelt Nobels Fredspris men var fik ikke lov til at forlade Myanmar for at få den overrakt.

Aung Suu Kyi har været gift med den britiske akademiker Michael Aris, som hun har to sønner med.

Hendes mand døde i 1999 af kræft på et britisk hospital. og skønt Aung Suu Kyi blev bevilget udrejse for at være tilstede ved hans dødsleje, afslog hun – af frygt for ikke at få lov til at vende tilbage Burma – nu Myanmar.

I øjeblikket tyder alt på, at militærjuntaen endnu engang med anvendelse af ekstrem vold, har haft held til at kvæle protesterne og demonstrationerne for demokrati.

Og med det - kan Aung San Suu Kyi formentlig se frem til at skulle henslæbe sit liv bag muren til sit hus i Yangon i lang tid endnu.