Attentat giver Le Pen medvind i slutspurten

Front National-lederen har i forvejen slået på traditionelle mærkesager som sikkerhed og immigration i valgkampens slutfase, og terrorangrebet på Champs-Élysées kan overbevise ubeslutsomme vælgere.

Marine Le Pen fotograferet efter fredagens pressemødet og foran en valgplakat med overskriften »At genskabe orden i Frankrig«. REUTERS/Benoit Tessier Fold sammen
Læs mere
Foto: BENOIT TESSIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ARIS: Torsdag aftens drab på en politibetjent er en tragedie, som alle gode franskmænd begræder. Herunder naturligvis også Marine Le Pen, der kort efter skudepisoden på Champs-Élysées udtrykte sin dybeste »medfølelse og solidaritet med vores ordensmagt«.

Men når det er slået fast, kunne den angivelige terrorhandling næppe komme på et mere belejligt tidspunkt i kampagnen op til søndagens første runde af det franske præsidentvalg.

Front National-lederen har i valgkampens slutfase især slået på partiets traditionelle mærkesager - modstand mod immigration og mere sikkerhed - for at mobilisere sine kernevælgere i den tætte kamp de to pladser i anden runde.

Og hvis gerningsmanden til mordet, sådan som alt tyder på, er en franskmand med arabiske rødder, der i forvejen var i efterretningstjenestens søgelys, vil hendes budskab ikke ligefrem stå svækket i deres bevidsthed.

»Med mig (som præsident) ville, der ikke være nogen Muhammed Merah (gerningsmanden til en serie terrorhandlinger i Toulouse for fem år siden. red.), som havde fransk indfødsret. Der ville heller ikke være nogen migrant-terrorister på Bataclan eller Stade de France. De ville alle sammen være blevet sendt hjem til deres land,« tordnede Le Pen mandag under et valgmøde.

Argumenter, som Front National-kandidaten gentog under et pressemøde fredag formiddag som reaktion på Champs-Élysées-angrebet. Her krævede hun, at Frankrigs grænser straks bliver lukket og bevogtet effektivt.

Samtidig skal alle udenlandske statsborgere, som står på efterretningstjenestens såkaldte S-liste over kendte eller potentielle jihadister, øjeblikkelig udvises. Le Pen har tidligere foreslået, at det samme skal gælde for franskmænd med dobbelt statsborgerskab.

Den angivelige gerningsmand var ganske vist ikke udstyret med et »S«. Men han havde siden februar været i efterretningstjenestens søgelys pga. dødstrusler mod politiet.

I et radiointerview umiddelbart efter tilføjede Le Pen, at terrorismen skal bekæmpes ved at slå til mod »ondets rod, nemlig den islamiske fundamentalisme«.

»Ingen har de seneste 10 år gjort det mindste for at skride ind overfor radikale moskéer og foreninger, der støtter denne ideologi,« sagde Le Pen, til trods for at den socialistiske regering faktisk har lukket adskillige moskéer gennem de seneste år, og tilføjede:

»Men jeg tror ikke, at attentatet har som mål at påvirke valgresultatet. På samme måde, som attentaterne i Skt. Petersborg, Stockholm og London næppe har noget med det franske valg at gøre.«

En anden sag er, om terrorhandlingen - uanset motivet - rent faktisk vil gavne nogle kandidater mere end andre. Det mener Bruno Jeanbart, der leder meningsmålingsintituttet Opinionway.

»Attentatet fyrer op under Marine Le Pens yndlingstemaer og kan mobilisere ubeslutsomme vælgere, efter at hun de seneste uger er gået lidt tilbage i meningsmålingerne,« siger Bruno Jeanbart til Le Figaro og tilføjer:

»Men det kan også gavne (den konservative) François Fillon, der også har strammer-standpunkter på dette område.«

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa. Han opholder sig i disse uger i Paris.