Atomudslip er 10 procent af Tjernobyl

Kriseniveauet på Fukushima er hævet til en 7'er, men ulykken kan slet ikke sammenlignes med Tjernobyl, forsikrer japanske myndigheder.

Området omkring Fukushima-atomkraftværket kan blive en permanent spærrezone. Betjente i sikkerhedsdragter bevogter indfaldsvejene, og det er strengt forbudt for de evakuerede at vende hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON

Atomkraftulykken i Japan er nu officielt på samme sikkerhedsniveau som Tjernobyl-katastrofen for 25 år siden.

Hidtil har krisen på Fukushima været klassificeret som en atomulykke på niveau fem på den internationale INES-skala. (International Nuclear Event Scale)

Japans regering løfter klassificeringen til det maksimale syv, hvilket kun er sket én gang tidligere, nemlig da det sovjetiske Tjernobyl-atomkraftværk løb løbsk, eksploderede og nedsmeltede totalt i 1986.

Dagens opgradering i Japan betyder dog langt fra, at Tjernobyl og Fukushima er lige store, lige skadelige eller lige omfattende.

Det japanske atomtilsyn oplyser, at det samlede udslip svarer til en tiendedel af Tjernobyls udslip. Myndighederne forsøger i det hele taget at berolige befolkningen:

- I Tjernobyl eksploderede reaktoreren. I Fukushima er reaktorerne intakte, selvom vi har set et vist udslip, siger talsmanden for atomtilsynet Hidehiko Nishiyama og afviser, at de to ulykker er ens.

Kerneprocessen løb løbsk

Modsat Tjernobyl har samtlige Fukushimas reaktorer været "slukkede" under hele krisen. Det vil sige, at kerneprocessen var standset. Tjernobyl var "tændt" og på grund af et ekstremt tryk blev det tonstunge betonlåg på værkets reaktor 4 sprængt helt af. Derefter kunne brande i den åbne reaktorkerne helt frit hvirvle tonsvis af radioaktivt materiale flere kilometer op i atmosfæren.

Det er ikke sket på Fukushima, selvom værkets havarerede reaktor i godt en måned har lækket radioaktivt vand og damp. Japans atomtilsyn regner med at mellem 370.000 og 630.000 terabecquerels (altså en billion becquerels) radioaktivt materiale er sluppet ud.

Alle reaktorerne er dog - igen modsat Tjernobyl - pakket ind i en massiv reaktorindeslutning af beton. Indeslutningen har netop til formål at undgå dødsensfarlige udslip som dét Ukraine oplevede i 1986.

I menneskeliv kan de to kriser heller ikke sammenlignes. Eksplosionerne på Tjernobyl og den ekstremt kraftige stråling i dagene efter dræbte 57 værk- og oprydningsarbejdere. Dertil kommer de mange tusinde hviderussere, russere og ukrainere, som har udviklet kræft på grund atomudslippet.

I Fukushima - hvor tragisk ulykken end er - er kun to personer officielt meldt dræbt. De menes at være omkommet, da tsunamien ramte værket den 11. marts.

Spærrezonen bliver større

Der ligger en hel del radioaktiv forurening i området omkring kraftværket. Men reaktorindeslutningerne har forhindret, at partiklerne er blevet hvirvlet højt op i luften og ført videre.

Eksperter har tidligere vurderet, at spærrezonen rundt om værket i større eller mindre omfang vil blive afspærret for eftertiden. Mandag valgte myndighederne at udvide 20-kilometer zonen visse steder.

Greenpeace: Det ligner mørklægning

Miljøorganisationen Greenpeace har på forhånd advaret om, at situationen på Fukushima skulle opgraderes til en 7'er på INES-skalaen.

- Atomindustrien har gennem tiden været plaget af tendens til mørklægning og underdrivelse af konsekvenserne og alvoren af atomulykker, ligesom vi nu ser det i Japan, siger Greenpeaces tyske chef klimateamet, Thomas Beruer.

- Først en hel måned efter ulykken indtraf, anerkender atomindustrien i dag situationens alvor og det faktum, at ulykken er på samme niveau på INES-skalaen som Tjernobyl-katastrofen, siger han.

Endnu et jordskælv rammer Japan

Omkring kl. 14.00 japansk tid (7.00 dansk tid) blev det nordøstlige Japan ramt af endnu et kraftigt efterskælv. Skælvet målte 6.3 på richterskalaen og kommer bare én dag, efter et skælv på 6.6 rystede både hovedstaden Tokyo og området syd for Fukushima-værket.

Mere end 400 efterskælv har ramt øriget siden den 11. marts.