Atlantis er koblet sammen med ISS

Amerikansk rumfærge skriver historie og leverer 3,5 ton forsyninger til ISS på programmets sidste mission.

Atlantis-folkene hilser på kollegaerne fra ISS. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske rumfærge Atlantis har søndag eftermiddag gennemført en vellykket sammenkobling med den internationale rumstation ISS. Den markerer afslutningen på en 30-årig æra i det amerikanske rumfartsprogram.

- Kontakt, dokning bekræftet. Sammenkobling bekræftet klokken 10.07, lød det fra den amerikanske rumfartsorganisation Nasas kontrolcenter i Houston, Texas, da Atlantis og dens fire mand store besætning hægtede sig på rumforskningsstationen.

- Velkommen til Den Internationale Rumstation for sidste gang, sagde flymekaniker Ron Garan, da han hilste Atlantis velkommen på dens sidste 12 dage lange mission i rummet.

- Det er skønt at være her på stationen, vi ses snart, svarede Atlantis' kommandør Chris Ferguson.

Ferguson gennemførte en fejlfri flyvning og nåede frem mødet med ISS til tiden, lige mens rumlaboratoriet befandt sig i kredsløbet om jorden lige over Christchurch på New Zealand, oplyste Nasa kontrolcenter.

Hovedformålet med rumfærgens besøg er at aflevere godt 3,5 ton forsyninger til ISS. Atlantis' sidste besøg på ISS var også den 37. sammenkobling mellem en amerikansk rumfærge og det internationale rumlaboratorium.

I fremtiden vil trafikken til og fra ISS alene blive foretaget af russiske rumfartøjer.

/ritzau/AFP