Athens brande nedkæmpet

Brandmandskab fik tidligt fredag morgen nedkæmpet en skovbrand, som torsdag bredte sig til Athens velhavende nordlige forstæder ved foden af Penteli-bjerget.

En ødelæggende brand i Athens forstæder er fredag blevet slukket. Men ny opblussen truer. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Mindst 20 villaer og et brandslukningsfartøj blev flammernes bytte, inden helikoptere og fly sammen med brandfolk og frivillige ved daggry kunne erklære ilden under kontrol - og senere for nedkæmpet.

Panikslagne beboere måtte flygte over hals og hoved fra bydelen hvor også et hospital med 130 patienter og 30 ansatte måtte evakueres. En tyk kvælende røg lå under branden som en fane over den græske hovedstad og mindst en halv snes mennesker fra det brandhærgede område er indlagt med symptomer på røgforgiftning.

- Faren for at ilden vil blusse op igen, er dog fortsat stor, lød det dog advarende fra indsatsledelsen.

Det er den anden store skovbrand som hærger Athen denne sommer - der har været præget af usædvanlig tørke og selv efter græske forhold høje temperaturer. Eksperter har advaret om at ødelæggelsen af skovarealerne omkring den græske hovedstad kan medføre stigende og selvforstærkende klimaproplemer.

Både den seneste og den forrige store skovbrand har rejst politisk kritik hvor venstrefløjen kritiserer at skovarealer rundt om i Grækeland brændes af som led i "ulovlig plan" der tilgodeser ejendomsbesiddere og politiske interesser.

I går meddelte premierminister Konstantin Karamalis i øvrigt, at han vil anmode om at få holdt parlamentsvalg i utide - allerede den 16. september.

Det sker efter, at hans regerings popularitet er styrtdykket som følge af en række skandaler - og ødelæggende skovbrande.