Asylsøgere krydser grænsen til Slovenien

EU-landet Slovenien, der for flere dage siden forseglede grænsen til Kroatien for at forhindre flygtninge og migranter i at komme ind i landet, ser nu ud til at ville åbne grænsen.

Flygtninge venter i Kroatien ved grænsen til Slovenien - og EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

HARMICA. Omkring 80 mennesker fik søndag eftermiddag opfyldt den brændende drøm om at komme videre nordpå fra Kroatien og ind i Slovenien. Og dermed ind i EU.

Asylsøgere stimlede sammen ved grænseovergangen, da to busser kom til syne. Kort efter begyndte sikkerhedsstyrker at eskortere udvalgte personer til de to busser.

»Vi har fået at vide, at de vil tage 40 enlige mænd og 40 par,« sagde Saif Uldeen, 39-årige iraker fra Bagdad.

Den lille grænseovergang ved landsbyen Harmica har været lukket af hen over weekenden på den slovenske side og været beskyttet af sikkerhedsstyrker i fuld udrustning på den slovenske side. Imens er asylsøgere er kommet til og har sovet på broen mellem de to lande i håbet om snart at komme videre.

Det var søndag eftermiddag uvist, om busserne signalerede en fuldstændig ændring af de slovenske myndigheders kurs med lukkede grænser, eller om de to busser er udtryk for en undtagelse.

TV: »Det er hvad asylsøgerne her har drømt om i flere dage«:

 

I modsætning til Kroatien er Slovenien medlem af Schengen-samarbejdet med åbne grænser, og asylsøgerne betragter det derfor som et afgørende skridt for at komme videre til ønskemål som Tyskland, Holland og Skandinavien.

»Der er kun to busser. Det er virkelig en langsom proces, men der var en mand her tidligere som på engelsk sagde, at vi alle vil komme videre i dag. Jeg ved ikke, om det passer,« sagde Uldeen.

Også lørdag var der slovenske busser ved grænseovergangen, som dengang kun tog par og børn med videre. Det blev set som en humanitær gestus, mens udvælgelse af unge mænd kan skabe forventning om, at grænselukningen bliver lempet. Udvælgelsen af de heldige asylansøgere foregik i relativ god ro og orden.

»Vi ordner det selv med at give henholdsvis singler og par numre om morgenen, når de kommer til broen. Jeg har nummer 151 og min ven her fra Bagdad har nummer 152,« siger Uldeen, der fortæller, at han har arbejdet for de daværende vestlige koalitionsstyrker i Irak og derfor blev jagtet af militante grupper.

Der befinder sig kun et begrænset antal asylsøgere i Harmica. Tusinder andre er de seneste dag rejst ind i Kroatien, og mange er blevet anbragt i modtagelsescentre i Zagreb mindre end en times kørsel fra grænseovergangen.