Asylkaos presser britisk regering

Tusinder af asylsøgere får lov at vente på en afgørelse i årevis og forsvinder ud i det britiske samfund, mens IT-kontrolsystemer for milliarder er blevet opgivet.

2.500 illegale indvandrere er strandet i den franske havneby Calais i forsøget på at nå til Storbritannien, og i går, som det sker hver dag, udspillede der sig desperate scener, hvor de ventende forsøgte at skaffe sig angang til lastbiler på vej over Den Engelske Kanal. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Premierminister David Cameron og konservative valgstrateger vidste utvivlsomt meget vel, at en kaotisk og fejlslagen kontrol med tusinder af asylsøgere ville resultere i kritik og dårlig presseomtale. Men de kan vanskeligt have forestillet sig en værre timing end nu, hvor den britiske regering er trængt voldsomt i defensiven omkring immigrationspolitikken, mens det højrenationale UKIP-parti ser ud til at få held med at gøre det til et brændvarmt tema frem mod parlamentsvalget i maj.

En sønderlemmende rapport, som et bredt sammensat parlamentsudvalg er kommet frem til, fastslår, at 29.000 asylsøgere har ventet i mindst syv år på en endelig afgørelse om asyl. I første kvartal i år ventede flere end 16.000 asylsøgere på den første midlertidige afgørelse. Det er en stigning på 70 pct. i forhold til sidste år, selv om højtprofilerede reformer af asylbehandlingen og indenrigsministeriets direkte kontrol skulle have bragt antallet kraftigt ned. Imens er milliarder blevet spildt på ikkefungerende IT-systemer: Omkring 3,3 mia. kr. på et aflyst immigrationsprogram, 2,5 mia. kr. på et opgivet »eBorder«-program og 2,1 mia. kr. i erstatning til den amerikanske leverandør for ulovligt kontraktbrud. Rapporten kritiserer desuden, at 175.000 afviste asylsøgere fortsat ikke er blevet udvist af Storbritannien.

»Indenrigsministeriet må omgående tage skridt til at løse det immigrationsrod,« erklærede forkvinden for parlamentsudvalget bag rapporten, Margaret Hodge, ifølge The Times. Hodge konstaterede desuden, at IT-fiaskoen yderligere vil hæmme fremtidig indvandringskontrol og »kan ende med at koste skatteyderne op mod en milliard pund«. Den konservative indenrigsminister og Camerons »skyggekronprinsesse«, Theresa May, samt partifæller forsvarer sig med, at de overtog et ikkefungerende kontrolsystem fra den tidligere regering.

Men Labour-oppositionen har grebet muligheden for angreb og siger, at den nuværende regering selv må tage ansvar, og at Mays beslutning om at tage direkte kontrol med grænsekontrol og immigrationssystemet kun har forværret situationen. Indenrigsministeriet har indrømmet, at man ikke aner hvor mange afviste asylsøgere, der af egen drift har forladt Storbritannien. Et privat firma blev hyret til at skabe et overblik men konstaterede, at 50.000 afviste asylsøgere er forsvundet uden at efterlade sig spor.

Problemer både ude og hjemme

Rapporten kommer på et tidspunkt, hvor premierministeren i forvejen fremstår sårbar over for politisk beskydning fra alle sider i indvandringsdebatten. Under EU-topmødet i sidste uge fastslog den tyske kansler, Angela Merkel, at hun ikke vil være med til at udvande »de fundamentale principper« om fri bevægelighed i EU. Cameron har gjort netop begrænsninger på EU-indvandringen til et kardinalpunkt i sin planlagte »genforhandling« af det britiske EU-medlemskab, og han har signaleret, at briterne måske allerede om få måneder er klar til at gå enegang med en kvoteordning.

Tirsdag var det borgmesteren i den franske havneby Calais, der i en høring sagde til britiske parlamentarikere, at briternes »bløde« behandling af illegale immigranter er skyld i, at 2.500 immigranter er strandet i Calais, mens de er »villige til at dø« i forsøget på med alle midler at komme over kanalen. Borgmester Natacha Bouchart henviste til, at Storbritannien udbetaler omkring 350 kr. om ugen til asylsøgere, mens immigranter ringer fra London og fortæller, hvor let det er at finde arbejde og holde sig uden for myndighedernes søgelys.I weekenden måtte Cameron gå i rette med sin forsvarsminister, Michael Fallon, fordi han havde sagt, at britiske byer bliver »oversvømmet« og »belejret« af indvandrere. »Han burde have valgt sine ord bedre. Han burde have sagt »under pres«,« lød det fra en regeringskilde.

Ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, sagde mandag, at han er »bekymret« over, at retorikken i Storbritannien er ved at løbe løbsk og strider imod såvel britiske traditioner som den kristne lære:

»Vi har bedre kontakt med græsrødder end næsten alle andre, og det, vi ser, er en stigning i racisme i det små, antisemitisme, antiislamisme, antiudlændinge, fremmedfjendskhed,« lød det til britiske journalister under et besøg i parlamentet.»Bare kommentarer og ting, der siges, og som for dem, der kommer med den baggrund, er uhyre ubehagelige, faktisk ret skræmmende.«