Asylansøgere slår alle rekorder: Så mange har søgt asyl i EU i år

Knap 150.000 mennesker søgte asyl i EUs medlemslande i august, og for fjerde måned i træk slår antallet af asylansøgninger rekord. Omtrent en tredjedel af ansøgerne kommer fra Syrien.

Flygtningestrøm på den græske ø Lesbos. Folk står i kø for at få udleveret mad. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aldrig nogensinde har så mange mennesker søgt asyl i EU.

Alene i årets første otte måneder har unionens 28 medlemslande samt Norge og Schweiz modtaget 720.000 asylansøgninger - flere end i hele 2014, hvor EU modtog 660.000 ansøgninger. Det viser en nyligt offentliggjort rapport fra EUs asylkontor, EASO.

»EU har ikke oplevet situationer i det her omfang før. Det er dybt, dybt bekymrende. Både for asylansøgerne og for udlændingemyndighederne i medlemslandene, som allerede er presset til det yderste,« siger EASOs talsmand Jean-Pierre Schembri til Berlingske.

I august slog antallet af asylansøgninger rekord for fjerde måned i træk. 149.000 asylansøgninger blev indleveret - 21 procent flere end måneden forinden og mere end to og en halv gange så mange som i samme måned sidste år.

De nye tal kan også kaste lidt lys over diskussionen om, hvor mange af de nyankommende der er reelle flygtninge ud fra FNs definition.

Knap 50.000 af de 149.000 personer, som søgte asyl i august, kommer fra Syrien. Det er fire gange så mange syrere som i samme måned sidste år. Borgerkrigen i Syrien har stået på siden foråret 2011, så hvorfor er det pludselig nu, så mange søger mod Europa?

Svaret skal blandt andet findes i, at mange af de syriske flygtninge, som har opholdt sig i Libanon, Tyrkiet og Jordan, opgiver at vende hjem lige foreløbigt, lyder det fra Helle Malmvig, ekspert i sikkerhedspolitik i Mellemøsten hos Dansk Institut for Internationale Studier.

»Krigen i Syrien er kun blevet værre. Ikke mindst i takt med, at Islamisk Stat har fået bedre fodfæste. De færreste tror, at det er realistisk at rejse tilbage til Syrien snart, og derfor rejser de mod Europa i håb om at stifte en mere permanent tilværelse,« siger Helle Malmvig, som forventer, at antallet af syriske asylansøgere vil fortsætte med at vokse de kommende måneder.

Den næststørste gruppe af ansøgere er fra Afghanistan og stod for omtrent 20.000 asylbegæringer. Tredjeflest – 16.500 - kommer fra det område, som EASO kalder det Vestlige Balkan, seks lande bestående af Albanien, Makedonien, Montenegro, Kosovo, Serbien og Bosnien-Hercegovina.

Det er først i september, at det stigende antal flygtninge og migranter har sat Europa på den anden ende og ført til lukkede grænser, vandringer på motorveje og adskillige EU-topmøder. Asyltallene for september må vi vente på, men Jean-Pierre Schembri forventer endnu en rekordmåned.

»Vi har ikke en krystalkugle, men vores umiddelbare fornemmelse er, at tallet fortsætter med at stige. Vi ser ingen tegn på, at det vil aftage i de kommende måneder,« siger han.