Asylansøgere på Lesbos går fra »livstruende« levevilkår til hjemmebiograf og egen vandpibecafe

Sidst vi hørte om den græske ø Lesbos, var tre asylansøgere døde på bare en uge i de hårde levevilkår i Moria-lejren. Det fik en mand til at vågne op og beslutte sig for, at han ville skabe et lille paradis på Lesbos midt i al elendigheden.

Et barn leger i sneen i Kara Tepe-lejren på Lesbos efter det voldsomme snevejr i januar i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor skal det at være asylansøger kun hænge sammen med at leve i elendighed i tvivlsomme lejre – uden alle de skønne ting, der giver livet farver?

Sådan tænkte Michael Raber, der i dag har velgørenhedsorganisationen, Schwizerchrüz, og er tidligere IT konsulent fra hovedstaden Bern i Schweitz. Hans familie holdt altid ferie på den græske ø Lesbos, som er en af de øer, der er absolut hårdest ramt af asylansøgere, der ankommer i både fra Tyrkiet.

Da flere asylansøgere pludselig døde i flygtningelejren Moria, efter at have boet i sommertelte dækket af sne vinteren over, besluttede Raber at rykke organisationen til Lesbos fra Thessaloniki i det nordlige Grækenland. Han ville vende op og ned på asylansøgernes livskvalitet.

Efter først at have samlet penge ind fra venner og bekendte gennem Facebook, begyndte Schwizerchrüz at tale med borgmesteren, repræsentanter for lokalsamfundet og forretningsfolk – og så gik det hurtigt.

»Alle var enige om, at det der var brug for, var et sted, hvor flygtninge ville holde dem selv i gang og undgå konflikter. Vi bygger et sted, som man slet ikke forbinder med en flygtningelejr,« fortæller Raber til det græske medie Ekathimerini.

Det nye asylcenter, som forventes at åbne i de kommende dage er over 6.000 kvadratmeter stort og ligger lidt over en halv time væk fra Moira-lejren. Centret er bygget af flygtningene selv med hjælp fra frivillige fra Schwizerchrüz og hedder »En stor familie«.

Her kan flygtningene få et afbræk fra de barske lejre, der er blevet kritiseret voldsomt for deres uacceptable levevilkår – og i stedet smage lidt på det at leve igen.

Centret indeholder blandt andet en kaffebar med vandpiber, en hjemmebiograf, et bibliotek og en stor have.

»En stor familie« koster i alt knap halvanden million kroner – inklusiv husleje for det første år. Og organisationen O Allos Anthropos har givet de første 1.000 portioner mad til asylansøgerne, når centret åbner.

»Schweizerne er rigtig gode til at organisere, mens grækerne er gode til gæstfrihed, så fantastiske ting kan komme ud af det her samarbejde,« siger journalisten Achilleas Perklaris, der arbejder for Schwizerchrüz – til Ekathimerini.

Og selv om »En stor familie« først så småt er ved at åbne dørene ind til vandpibeparadiset, har projektet allerede skabt glæde blandt asylansøgerne, der har hjulpet til med at få det på benene.

»Vi elsker at få lov at bruge vores hænder. Og jeg er sikker på, at det her sted vil blive fantastisk, når det er færdigt,« fortæller den 27-årige afghaner Beri Kinta til det græske medie.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Grækenland