Asylansøgere i Italien skal arbejde for mad og bolig

Regeringen foreslår i forbindelse med en stramning af italiensk migrationspolitik at lade asylansøgere udføre »socialt nyttigt« arbejde, mens deres sag behandles.

Arkivfoto af en et barn, der reddes af den italienske kystvagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: GABRIEL BOUYS

Italien var indtil for nylig et transitland. Migranter på flugt fra krig og elendighed rejste i de fleste tilfælde videre op i Europa, mens de relativt få, som blev hængende, i vid udstrækning fik lov at passe sig selv.

Men efter at Frankrig og Østrig har skærpet kontrollen med deres grænse til det sydeuropæiske land, begynder migranterne at hobe sig op. Også fordi trafikken over den centrale del af Middelhavet er voksende efter lukningen af Balkan-ruten. Det er på den bekymrende baggrund, at indenrigsminister Marco Minniti onsdag fremlægger en lovpakke, der skal hanke op i italiensk migrationspolitik.

Regeringen vil bl.a. oprette en serie nye og mindre asylcentre, der skal ligge langt fra bymæssig bebyggelse, gerne tæt på en lufthavn, og være under militær bevogtning. Samtidig skal det gøres lettere og hurtigere at udvise ansøgere, som får afslag på asyl. Og ikke mindst skal de, mens de venter på afgørelsen, arbejde for kost og logi.

Især det sidstnævnte »beskæftigelsesprojekt« vækker debat. Det er meningen, at alle ansøgere, for overhovedet at komme i betragtning til asyl, skal udføre »socialt nyttigt« arbejde. Har de en videregående uddannelse, skal de sendes i praktik i private virksomheder. Forslaget nævner ikke noget om løn for indsatsen.

Mens hjælpeorganisationen Caritas hilser ideen velkommen som et middel til integration, protesterer lederen af det højrenationale parti Lega Nord.

»Fire millioner italienere er arbejdsløse, hvoraf mange har en universitetsuddannelse, og vi bør koncentrere os om at skaffe job til dem først,« siger Matteo Salvini til Radio Capital.

Til gengæld er han mere end tilfreds med andre dele af immigrationspakken.

»Efter at de har kaldt mig for racist gennem de seneste tre år, giver de nu Lega Nord ret i vores advarsler. Også den socialdemokratiske regering taler nu om kontrol, afvisning af asylansøgere og centre, hvorfra man kan udvise dem,« lyder det triumferende fra Salvini.

Italien har, siden tilstrømningen eksploderede i 2014, modtaget omkring en halv million migranter. Sidste år alene ankom godt 180.000, hvilket var det højeste antal nogensinde, og tendensen fortsætter. De første to uger af 2017 er 2.353 bådflygtninge gået i land i Italien.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa