Astronomer har opdaget jordlignende planet

Et internationalt hold forskere har lokaliseret en såkaldt Superjord, der er en af de tre mest jordlignende planeter uden for vores solsystem.

Den fundne planet ud for Gliese 832s beboelige zone kan ligne Jorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AUSTRALIEN: Et internationalt team af astronomer har opdaget en jordlignende planet ud for stjernen Gliese 832s »beboelige zone«. Det skriver websitet space.com.

Planeten kaldet 832c ligger »kun« 16 lysår væk fra Jorden - til sammenligning er vores egen galakse, Mælkevejen, 100.000 lysår bred.

Desuden har den nyopdagede planet lige den rette placering i forhold til stjernen, som gør det muligt at have flydende vand.

Gliese 832c er en såkaldt »Superjord«, der har en masse på mindst fem gange Jordens masse. Den passerer sin stjerne hver 36. dag.

Mens planeten er en kæmpe, er værtsstjernen ifølge space.com en »dværg«, som er meget svagere og køligere end solen.

Det var et team anført af Robert Wittenmyer, University of New South Wales i Australien, der opdagede Gliese 832c.

Selv om planeten er placeret i den såkaldte beboelige zone, er der dog en risiko for, at atmosfæren er så massiv, at den holder på al den indstrålede energi og skaber en form for drivhuseffekt.

»Ud fra den store masse at dømme ser det ud til, at den (planeten, red.) vil besidde en massiv atmosfære, som meget vel kan gøre den ugæstfri,« skriver Wittenmyer ifølge space.com i en artikel offentliggjort i tidsskriftet The Astrophysical Journal.

Ifølge space.com er Gliese 832c ud fra en række objektive kriterier en af de tre mest jordlignende exoplaneter, der hidtil er opdaget.