Assads parti udskifter ledelsen

Præsidenten beholder sin post som generalsekretær i sit parti, mens alle andre i toppen er blevet skiftet ud. Partiet skal udvikles og være i bedre dialog med folket, lyder begrundelsen fra Assad.

En af dem, der kommer højt på strå i Baath-partiet i Syrien i forbindelse med den store udskiftning er Syriens premierminister Wael al-Halqi. Fold sammen
Læs mere
Foto: SANA HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYRIEN: Med undtagelse af præsident Bashar al-Assad har Syriens regerende parti, Baath, valgt at udskifte alle toppositioner. Ifølge AFP har partiet mandag offentliggjort navnene på de 16 medlemmer i den ny ledelse. Og her er det altså kun Assad på posten som generalsekretær, som går igen.

Det statslige nyhedsbureau SANA citerer præsidenten for, at partiet skal udvikles og arbejde tættere sammen med folket for at gøre en ende på den borgerkrig, som i mere end to år har hærget landet.

»Partiet må udvikle sig i takt med virkeligheden og fremme en kultur præget af dialog og en frivillig indsats fra folket,« siger Assad.

Det er første gang siden 2005, at der er sket en rokade i partitoppen, og blandt de nye medlemmer af ledelsen er parlamentets leder Jihad al-Laham og premierminister Wael al-Halqi.

Udskiftningen skal ifølge lederen af Damascus Centre for Strategic Studies, Bassam Abu Abdullah, ses som et resultat af utilfredsheden med partiet indefra.

»Der har været meget kritik inde fra basen mod ledelsen, som er blevet beskyldt for at være ufleksibel, både før og siden krisen,« siger han til AFP.

En anden analytiker, som ønsker at være anonym, siger til AFP, at man i Baath har besluttet sig for »at få en yngre ledelse, som lader til at være mere åben over for det internationale samfund«.

Den politiske beslutning i Baath kommer samtidig med, at tropper loyale over for Assad er rykket længere ind i byen Homs, som ellers er på oprørernes hænder.

Det er tiende dag med voldsomme angreb fra Assad-soldaterne i området, og ifølge aktivister og en NGO er fem mennesker blevet dræbt i eksplosioner mandag.

BNB/AFP