Assad-rådgiver: USA og Tyrkiet er illegalt i Syrien

Topembedsmand fra det syriske regime siger, at USA og Tyrkiet vil blive behandlet som "invaderende lande".

En højtstående embedsmand tæt på den syriske leder, Bashar al-Assad, siger, i et tv-interview, at USA og Tyrkiet er illegalt på syrisk territorium, og at den syriske regering vil behandle dem som invaderende lande. Scanpix/Saeed Khan Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En højtstående embedsmand tæt på den syriske leder, Bashar al-Assad, siger, i et tv-interview, at USA og Tyrkiet er illegalt på syrisk territorium, og at den syriske regering vil behandle dem som "invaderende lande."

Embedsmanden, Bouthania Shaaban, siger, at den syriske hær og dens allierede vil fortsætte med at vinde sejre efter Deir al-Zor, hvor Islamisk Stat senest er nedkæmpet.

Oliebyen Deir al-Zor er den største og vigtigste by i det østlige Syrien. Den har været under den ekstremistiske gruppes kontrol i flere år.

Bouthania Shaaban siger, at udviklingen i det irakiske Kurdistan "bør være en lærestreg til de amerikanskstøttede kurdere i Syrien. Han henviser til, at irakiske sikkerhedsstyrker på kort tid har taget kontrol over området.

Samtid understreger han, at den syriske regering ikke vil opgive byen Raqqa, som i sidste måned blev befriet fra Islamisk Stat af amerikanskstøttede syriske kurdere og arabere.

Den amerikanske forsvarsminister, Jim Mattis, har under drøftelser i den finske hovedstad mandag og tirsdag drøftet Syrien med Natos andre forsvarsministre.

Han siger, at det vigtigste er at holde fredsprocessen på sporet i Syrien, og at diplomatiet må optrappes.

»Og så må vi sikre, at mindretallene - hvem det end er - ikke bliver udsat for mere af det, som vi frem til nu har set under den syriske præsident, Bashar al-Assad,« siger han videre.

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, gentog sidst i oktober USA's krav om, at Assad afstår fra magten.

Kravet fra amerikanerne, om at "Assad-familiens styre er kommet til en afslutning", ignorerer, at russerne har vundet en række militære sejre for det siddende regime, som er Ruslands erklærede allierede.

Mattis siger, at USA stadig samarbejder med Rusland om den diplomatiske proces omkring Syrien.

/ritzau/Reuters