Assad kan erklære sejr i Aleppo

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder er slaget om Syriens største by, Aleppo, forbi. Det er et banesår for oprørerne, men det er ikke deres endelige død endnu, vurderer ekspert.

Flugten. En mand skubber en ældre kvinde og sine ejendele længere ind i det sidste oprørs-kontrollerede område i Aleppo. Foto: Abdalrhman Ismail A man pushes a cart carrying an elderly woman and belongings as they flee deeper into the remaining rebel-held areas of Aleppo, Syria December 12, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere måneders tæppebombardementer af de oprørskontrollerede dele af Aleppo, er det syriske regime og dets russiske og iranske allierede meget tæt på at kunne erklære sejr i slaget om Syriens største by.

»Slaget om Aleppo er nået til sin afslutning. Det er kun et spørgsmål om tid – intet mere, intet mindre. Det er et totalt sammenbrud,« siger Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR) – en uafhængig organisation, der kort tid efter udbruddet af den nu snart seks år lange krig begyndte at indsamle informationer og fakta fra slagmarken.

En syrisk general sagde i går, at det syriske militærs fremstød i den østlige del af storbyen er i en afsluttende fase.

»Slaget om Aleppo bør snart være ovre. Oprørerne har ikke megen tid. De må enten overgive sig eller dø,« sagde general Zaid al-Saleh fra byens sikkerhedskomité til nyhedsbureauet Reuters.

»Folk løber fra det ene granatbombardement efter det andet for at undslippe døden og blot overleve,« sagde den syriske general også.

Kronjuvelen

Ifølge overvågningen foretaget af SOHR er flere end10.000 civile flygtet fra det østlige Aleppo på 24 timer. Dermed er i alt omkring 130.000 civile flygtet ud fra den østlige del af storbyen siden midten af november.

Undervejs i det langtrukne slag om Aleppo, hvor oprørerne, FN og de vestlige regeringer har beskyldt de syriske regeringsstyrker og Ruslands bombefly for krigsforbrydelser mod civilbefolkningen, er storbyen blevet kaldt kronjuvelen i krigen om Syriens fremtid. Den, der vinder kampen om Aleppo, vinder også krigen i Syrien, har det lydt i analyser fra flere eksperter.

Forudsigelsen bygger på, at Assads regime og hans allierede, der ud over Rusland tæller Iran, den libanesiske Hizbollah-milits samt militser fra nabolandet Irak, med gen­erobringen af Aleppo, kontrollerer alle de store byer i den vestligste del af Syrien. Og det er de absolut vigtigste områder af landet, da store dele af resten er ørken, understreger Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Helle Malmvig tror dog ikke på, at Assads generobring af Aleppo er ensbetydende med en snarligt forestående afslutning på det syriske blodbad, der siden marts 2011 ifølge FN har kostet hen ved 400.000 mennesker livet og sendt millioner på flugt blandt andet til Europa.

»Jeg tror heller ikke, at vi kommer til at se en eller anden stor forkromet fredsaftale. Det syriske regime og Rusland kan ikke se, hvorfor de skal gå på kompromis, og oppositionen er ikke klar til at indgå en fred på præsidents Assads betingelser,« siger Helle Malmvig.

Hun tror, at oprørerne vil forsætte med at yde modstand og bekrige regimet fra de lommer, de kontrollerer rundt omkring i landet.

Vil Aleppos fald betyde, at de oprørere, der overlever, slutter sig til Islamisk Stat?

»Det kan man godt forestille sig, at nogle af dem vil gøre. Men Islamisk Stat er ikke længere en ubetinget succeshistorie i Syrien, og Raqqa, Islamisk Stats hovedby, vil snart blive det store bombemål. Derfor vil de fleste oprørere nok søge op mod den tyrkiske grænse, hvor Tyrkiet har etableret en slags sikkerhedszone, eller rykke til Idlib,« siger Helle Malmvig med henvisning til byen, der sydvest for Aleppo stadig delvist er på oprørernes hænder.