Assad er tæt på sejren i Østaleppo

Det syriske regime kontrollerer allerede store dele af Østaleppo og kan måske erobre resten af byen i løbet af dage. De syriske oprørere kræver våbenhvile, men får afslag.

Fra citadellet i Aleppo har det syriske regimes soldater udsigt til den østlige del af byen, som alting tyder på, at de snart erobrer fra oprørerne. Foto: George Ourfalian / AFP Photo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland og det syriske regime er tæt på sejr i Østaleppo.

Aleppos gamle bydel kontrolleres allerede af det syriske regime, og Østaleppos øvrige nabolag er under heftig beskydning fra regimets – og russisk – side.

»Den etniske udrensning fortsætter i Aleppo,« skriver den syriske journalist Rami Zien på Facebook.

»I sidste ende vil vi blive drevet ud af vores hus.«

Aleppo har været delt mellem det syriske regime og oprørere siden 2012. Men regimets igangværende offensiv mod Østaleppo, der startede for knap en måned siden, synes nu at være i slutfasen.

Den endelige erobring af byen vil være en stor symbolsk sejr for det syriske regime, men næppe nogen afslutning på krigen, der startede i foråret 2011. For regimet ventes at fortsætte med angreb på andre af de syriske områder, der er under oprørernes kontrol, efter Aleppo.

»Østaleppos fald er et nederlag for USA, Saudi-Arabien, Qatar, Tyrkiet og jihadisterne, mere end det er en sejr for den syriske regering,« skriver mellemøstanalytiker og korrespondent Elijah Magnier fra den kuwaitiske avis al-Rai på Twitter.

Det er Franz Klintsevich, viceformand for det russiske parlament, enig i. Nyhedsbureauet Tass citerer ham for at sige, at »Aleppo højest sandsynligt vil blive befriet inden nytår«, og at »det vil gøre USA mere fleksibel«.

»Når alt kommer til alt, vil USA selvfølgelig også gerne være en del af denne forestående sejr,« siger han til Tass og mere end antyder, at Rusland ikke vil bøje sig for de vestlige landes pres om at stoppe kampene i Aleppo.

Omkring 28.000 civile menes allerede at være flygtet fra Østaleppo, hvor den samlede befolkning antages at være på omkring 250.000.

Det syriske regime har gennem de seneste mange måneder sagt, at civilbefolkningen i Østaleppo bliver holdt som gidsler af terrorister.

»Syrien vil ikke tillade, at dets borgere blive holdt som gidsler af terrorister, og vil gøre alt for at befri dem,« citerer al-Jazeera det syriske udenrigsministerium for at erklære på stats-TV.

Pres for at tillade nødhjælp

Samtidig har de syriske oprørere opfordret til fem dages våbenhvile for at få sårede evakueret til hospitaler.

Ifølge en unavngiven oprørskilde, der udtaler sig til Reuters, vil de syriske oprørere have USA til at koordinere en såkaldt korridor for de væbnede grupper i Aleppo med Rusland.

»Men,« siger kilden, »USA synes slet ikke at have nogen politik i spørgsmålet om Aleppo.«

USAs præsident, Barack Obama, bakker nu også op om et fælles krav fra Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Canada og Italien om, at det syriske regime lader FN levere nødhjælp i Østaleppo eller risikere at blive holdt ansvarlig for krigsforbrydelser.

Mindst 380 personer meldes dræbt i Østaleppo under den seneste offensiv. I den regimekontrollerede vestlige del af byen taler lokale kilder om mindst 170 døde i samme tidsperiode.

I øjeblikket tyder intet på, at der vil blive indgået en våbenhvile, mens Rusland og regimet øjner en sejr i løbet af få dage.

»Vi har forsøgt at finde en vej til forhandlingsbordet, men Assad har aldrig vist villighed,« citerer al-Jazeera den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, for at sige i forbindelse med NATOs udenrigsministermøde i Bruxelles.