Assad afviser at forhandle med væbnede oprørere

Den syriske præsident, Bashar al-Assad, vil ikke forhandle om fred med oprørerne i Syrien, før de har lagt våbnene.

SYRIEN: Der bliver ikke indledt forhandlinger med oprørerne i Syrien, før de har lagt våbnene. Det siger den syriske præsident, Bashar al-Assad, der siden 2011 har forsøgt at nedkæmpe et oprør mod hans regering.

I et større interview med det tyske magasin Der Spiegel siger Bashar al-Assad, at han ikke tror, at det vil være muligt at løse konflikten i Syrien gennem fredsforhandlinger med oprørerne.

»En politisk opposition bærer efter min mening ikke våben. Hvis nogen ønsker at smide deres våben og ønsker at vende tilbage til hverdagen, så kan vi diskutere det,« siger præsidenten i interviewet med Der Spiegel.

I sidste uge vedtog FNs Sikkerhedsråd en resolution, der stiller krav om, at den syriske regering lader sine kemiske våben destruere og opfordrer til en plan om et politisk skifte i landet.

Den amerikanske regering er gået forrest med hård kritik mod Assad-styret, som blandt andet menes at stå bag et meget omtalt kemisk angreb uden for hovedstaden Damaskus 21. august.

Ifølge den syriske præsident har USAs præsident, Barack Obama, »ikke skyggen af beviser« på, at Syriens regering har brugt kemiske våben.

»Han har intet andet at tilbyde end løgne,« siger Bashar al-Assad i interviewet.

Russerne, der modsiger den amerikanske udlægning, er »rigtige venner«, som »meget bedre forstår, hvad det virkelig handler om her. Russerne er meget mere uafhængige end jer i Europa, hvor I alle orienterer jer så meget imod USA,« lyder det fra Bashar al-Assad.

Han understreger i interviewet, at den russiske præsident, Vladimir Putin, er »mere besluttet end nogensinde« på at støtte syrerne, og at den russiske præsident på baggrund af sine egne erfaringer med krigen i Tjetjenien bedre kan forstå situationen i Syrien.

Han slog desuden fast, at der vil blive afholdt præsidentvalg i Syrien to måneder før udløbet af hans præsidentperiode slutter, hvilket den gør til august næste år.

»Hvis jeg ikke har folkets vilje bag mig længere, vil jeg ikke stille op,« siger præsidenten, der ifølge magasinet ikke ville udelukke, at han stiller op.

Bashar al-Assad har siddet på magten i Syrien siden 2000.