Askeskyen fra Island skaber fortsat kaos

Det europæiske flykaos, der er udløst af en vulkan i udbrud i Island, kan vare ved i flere dage endnu. Meteorologer ser ingen skift i vindretningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Askeskyen fra vulkanudbruddet på Island skaber fortsat kaos. Flytrafikken i Europa kan ligge underdrejet helt frem til midten af næste uge.

Islands Meteorologiske Institut vurderer, at vindretningen fra Island vil fortsætte med at blæse sydover mod Europa i de kommende fire til fem dage.

Samtidig meddeler den europæiske flysikkerhedsorganisation Eurocontrol, at det ikke bliver muligt at lande eller lette fra de fleste lufthavne i Nord- og Centraleuropa inden for det kommende døgn.

16.000 flyvninger skønnes at være aflyst i Europa lørdag, hvor der ifølge Eurocontrol kun var 6000 fly på vingerne mod normalt 22.000.

Den enorme askesky fra Island bredte sig lørdag yderligere og fik myndighederne så langt væk som i Ukraine og i Hviderusland til at lukke flere lufthavne.

Askeskyen har strandet millioner af rejsende ikke bare i Europa, men også i USA og Asien. Snesevis af fly fra Sydney, Tokyo, New Delhi, Singapore og USA har måttet opgive at fragte passagerer til Europa.

Lukningen af luftrummet i en række europæiske lande blev lørdag forsinket. Det norske luftrum blev genåbnet fra Mo i Rana i Nordland til og med Banak i Lakselv i Finmark. Men i resten af Norge var luftrummet lørdag fortsat lukket.

I Danmark er luftrummet indtil videre lukket indtil kl. 02 natten til søndag.

De britiske luftfartsmyndigheder oplyser, at luftrummet er lukket frem til søndag. Og i Frankrig er lufthavnene i Paris lukket frem til kl. 07 mandag morgen.

Imens kæmper de strandede passager om at få pladser på hoteller, tog, busser og færger.

Man på mange tog og færger i Europa er der ingen ledige pladser før mandag.

Eksperter siger, at forstyrrelserne i lufttrafikken kan vare til midt ind i næste uge - og i flere måneder, hvis udbruddet i den islandske vulkan ikke stopper.

/ritzau/AFP/Reuters