Asiatiske lande fastholder handelsaftale uden USA

USA afviser søndag at vende tilbage til TPP og siger, at det kun ønsker bilaterale aftaler med lande i Asien.

En politikvinde dirigerer trafikken ved et kongrescenter, hvor en halv snes lande i stillehavsregionen søndag enedes om at holde liv i frihandelsaftalen TPP, selv om præsident Donald Trump har trukket USA ud af samarbejdet. Reuters/Kham Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En halv snes lande i stillehavsregionen enedes søndag om at holde liv i frihandelsaftalen TPP, selv om præsident Donald Trump har trukket USA ud af samarbejdet.

Amerikanerne afviser i en erklæring søndag at vende tilbage til TPP og siger, at de kun ønsker bilaterale aftaler i Asien.

Imens har Japan og andre lande intensiveret forhandlinger efter et APEC-møde i Hanoi i Vietnam ved det største internationale handelsmøde, siden Donald Trump blev indsat i præsidentembedet.

Trump trak USA ud af TPP som noget af det første efter sin indsættelse.

Men selv om de 11 tilbageværende lande i »TPP-11« har erklæret, at de vil holde samarbejdet i live - og delvist i håbet om, at amerikanerne ændrer holdning til aftalen - så er de uenige om, hvordan samarbejdet skal udvikles.

Deres handelssamarbejde har ikke mindst til formål at inddæmme det stadigt mere dominerende Kina. TPP er en aftale om en udvikling af handelssamarbejdet i Apec.

»De 11 lande har vist megen enhed og støttet op bag ønsket om at fortsætte en harmonisering og udjævning af forskelle, der er nødvendig,« siger New Zealands handelsminister, Todd McClay, til Reuters.

Frygten for tiltagende protektionisme er forstærket efter Trumps valgsejr, og mødet i Hanoi lagde ikke en dæmper på bekymringerne.

En af de største udfordringer er at fastholde Vietnam og Malaysia i samarbejdet, da begge lande er indgået i samarbejdet med henblik på at få bedre adgang til det amerikanske marked.

Landene i Apec var ikke i stand til at blive enige om den sædvanlige fælles erklæring efter mødet, da USA modsatte sig flere af de foreslåede udkast til en tekst om støtte til frihandel og et nej til protektionisme.

/ritzau/Reuters