Asbest presser britiske politikere ud af Westminster

Den britiske parlaments­bygning er et asbestpalads og ved at falde sammen. En totalrenovering vil koste mindst 30 mia. kr. og sende politikerne ud af Under- og Overhus for førte gang siden Anden Verdenskrig.

Den britiske parlaments­bygning er et asbestpalads og ved at falde sammen. En totalrenovering vil koste mindst 30 mia. kr. og sende politikerne ud af Under- og Overhus for førte gang siden Anden Verdenskrig. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netop som Brexit-tilhængerne får opfyldt ønsket om at få »magten tilbage til Westminster«, kan de britiske politikere blive smidt ud af det historiske og traditionsbundne centrum for britisk magt.

Behovet for en totalrenovering af parlamentet og »Big Ben«-klokketårnet ved Themsen er akut, fastslår et udvalg bestående af medlemmer fra både Overhus og Underhus.

Efter mere end et års overvejelser er udvalget nu kommet frem til, at den bedste løsning er helt at rømme West­minster i seks år for at foretage reparationer, ombygninger og forbedringer til en anslået pris af mere end 30 milliarder kroner.

I det fremlagte forslag, som Over- og Underhus skal tage stilling til, rykker Underhuset fra 2023 over i Sundhedsministeriets bygning lidt længere nede ad gaden, hvor debatterne skal finde sted i en nyopført, midlertidig parlamentssal. Overhuset vil også bevare den geografiske nærhed ved at rykke til »Queen Elizabeth II« -konferencecentret.

Westminster er rygraden i den britiske nationalfølelse, og man kan ikke undgå at føle historiens vingesus under et besøg.

Men en ny rapport har fokuseret på forfaldet i den nygotiske bygning fra 1800-tallet og fastslår, at stort set alt er galt og truet af kollaps.

Britisk medier fortæller rædselshistorier om, at det drypper fra utætte lofter ned på kunstværker, mus og måske rotter hersker i ufremkommelige rum, toiletter løber over, og der er masser af asbest.

Måske værst af alt krakelerer murværket, og kabler, udluftning, varme, rør, elektricitet og mekaniske installationer er fra lige efter Anden Verdenskrig, hvor politikerne sidste gang måtte rømme paladset.

»Mange af de systemer blev udskiftet i slutningen af 1940erne og havde en forventet levetid frem til 1970erne og 1980erne,« står der i rapporten.

Internet var der slet ikke tænkt på. En tidligere embedsmand fra West­minster siger til BBC, at alle nye installationer bare er blevet hældt oven over de gamle:

»Jeg tror ikke, at jeg afslører en hemmelighed ved at sige, at der er mange kabler, som ingen rigtig ved, hvor fører hen«.

Nogle politikere advarer i øvrigt allerede om, at renoveringen snarere vil tage op til ti år og blive dobbelt så dyr som anslået.