Arvefjender danner ny regering i Libanon

Efter ti måneders politisk dødvande har Libanon fået en regering bestående af shiamuslimske Hizbollah og politikere samlet om en sunnimuslimsk ekspremierminister.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LIBANON: Det lykkedes lørdag Libanon at danne en kompromisregering efter ti måneders politisk vakuum og dyb splittelse som følge af borgerkrigen i nabolandet i Syrien.

»Efter ti måneder med mislykkede forsøg er en regering, der beskytter den nationale interesse, født,« siger Libanons nye premierminister, Tammam Salam, ifølge nyhedsbureauet AFP.

»Det er en samlende regering, der skal få Libanon til at konfrontere sine udfordringer,« tilføjer Salam, der for snart et år siden fik til opgave at etablere en regering efter sin forgænger, Najib Mikati, der trak sig fra premierministerposten.

Erklæringen afslutter et politisk dødvande, der fandt sted samtidig med, at Libanons sikkerhedssituation blev tilspidset. Flere bombeangreb med forbindelse til konflikten i Syrien har rystet dele af den libanesiske hovedstad, Beirut, såvel som andre dele af landet.

Den nye 24 mand store regering består både af den shiamuslimske Hizbollah-bevægelse og ekspremierminister Saad Hariris sunni-ledede blok.

De to fløje ser forskelligt på en lang række ting, særligt borgerkrigen i Syrien, hvor Hizbollah støtter Bashar al-Assads styre ved at forsyne det med krigere, mens Hariris blok støtter oppositionen.

Hizbollah beskyldes desuden for at have en finger med i 2005-drabet på Hariris far, tidligere premierminister Rafiq Hariri, og fem af bevægelsens medlemmer er stillet for en særlig domstol i Haag in absentia.

Spændingerne mellem de to parter blev dog mindre i januar, da Hariri sagde, at han var villig til at danne regering med den shiamuslimske bevægelse.

Lørdagens regeringsaftale deler de 24 politikere i tre grupper med otte ministerposter til Hizbollah og bevægelsens allierede, otte til Hariris blok og otte til politikere, der betragtes som enten neutrale eller midtsøgende.