Arrangør medskyldig i technotragedie

Delstatsminister og politiet giver arrangørerne en del af skylden for, at weekendens Love Parade i Duisburg udviklede sig til en tragedie med 21 dræbte.

Love Parade i Duisburg: Her døde en af festivaldeltagerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG RATTAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige siden Love Parade i Duisburg lørdag udviklede sig fra technofest til tragedie, har myndigheder og arrangører skændtes om, hvem der har ansvaret for, at 21 mennesker har mistet livet og 500 andre blev såret.

Onsdag fremlagde delstaten Nordrhein-Westfalens indenrigsminister, Ralf Jäger, så sit ministeriums foreløbige efterforskningsrapport, og den peger især fingre ad arrangørerne af Love Parade.

Ralf Jäger mener nemlig, at arrangørerne ikke overholdt det aftalte sikkerhedskoncept ved indgangen. 16 mennesker omkom, da der udbrød massepanik i en tunnel, som var den eneste vej ind på den overfyldte festivalplads. Yderligere fem er siden døde af deres kvæstelser.

Ministeren fremhæver ligesom politiet, at det var arrangørernes ansvar at sørge for, at pladsen ikke blev overfyldt, og samtidig åbnede de den senere end aftalt. Først ved 15.30-tiden blev politiet bedt om hjælp, men da var trængslen ved tunnelen allerede for stor.

Love Parade-arrangøren Rainer Schaller har dog beskyldt politiet for at være medansvarlig for ulykken. Det var nemlig politiets "skæbnesvangre beslutning" om at åbne sluserne ved tunnelindgangen, der i hans øjne førte til massepanikken. Men den køber delstatens indenrigsminister ikke.

- Jeg synes, det er utåleligt at pege fingre ad hinanden nu, siger Ralf Jäger, der heller ikke er begejstret for bystyrets rolle i sagen.

Byens overborgmester, Adolf Sauerland, gav nemlig først grønt lys for arrangementet lørdag morgen, og politiet fik dermed godkendelsen i hænde i allersidste øjeblik.

- Et godt samarbejde forestiller jeg mig anderledes, siger ministeren, der selv kommer fra Duisburg.

/ritzau/dpa