Arnold deler tørre tæsk ud til klimaskeptikerne

Republikanernes kendteste klimaforkæmper går til angreb på tilsvininger fra klimaskeptikere: Det handler om at gøre verden til et bedre sted.

Arnold Schwarzenegger - til kamp for en klimaaftale - ikke bare for klimaet skyld, men lige så meget for miljøet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ETIENNE LAURENT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»I don’t give a **** if we agree about climate change.« (Jeg giver ikke en ****, om vi er enige klimaforandringer, red).

Sådan starter The Governator, Arnold Schwarzenegger et indlæg på sin Facebook-profil, der i løbet af de sidste par dage er delt over 100.000 gannge og har fået adskillige tusinde kommentarer med sig. Umiddelbart kunne det godt lyde som et angreb på disse dages klimaforhandlinger ved COP21 i Paris, men holdningen er den stik modsatte hos action-stjernen og den tidligere guvernør i Californien.

Arnold Schwarzenegger har selv været tilstede i Paris og er en af de mest markante republikanske forkæmpere i USA for en øget indsats mod klimaforandringer. Og overskriften dækker da også over de reaktioner, som Schwarzenegger typisk får på sin facebook-profil, når han poster opfordringer til at tænke på klimaet. Reaktioner, der ofte er pakket ind i fire-bogstavers ord, som Schwarzenegger udtrykker det.

»I skal vide, at jeg hører jer. Også jer, der mener at vedvarende energi er en konspiration. Også jer der siger, at klimaændringer er et fupnummer, og også jer der bruger fire-bogstavers ord,« lyder det fra Arnold Schwarzenegger, der opfordrer klimaskeptikerne til at glemme eventuelle drivhuseffekter og bare tænke i overlevelse fra forureningen fra fossile brændstoffer.

Come with me if you want to live. Whichever side of this debate you're on.

Opslået af Arnold Schwarzenegger på 8. december 2015

»For det første - er det i orden, at syv millioner hver år dør af forureningen fra brændstofferne? Flere end der dør fra mord, selvmord og bilulykker tilsammen,« spørger Schwarzenegger, der opfordrer læserne til at forestille sig to rum med henholdsvis en kørende benzinbil og en kørende elbil, og stille sig selv spørgsmålet, hvor man helst vil være i en time uden gasmaske og udluftning.

For det er det valg, verden står i, ifølge den tidligere californiske guvernør. Han fremhæver netop sin hjemstat for at være førende på skarpe miljølove og vedvarende energi - samtidig med, at Californien har større vækst i økonomien end USA generelt. Grøn vækst er vejen frem, og Schwarzenegger slutter derfor af med at konkludere, at han giver fanden (på engelsk et fire-bogstavers ord) i, om folk tror på klimaændringerne.

At dømme efter et udpluk af de i over 6.000 kommentarer på facebook, er Arnold Schwarzenegger i ganske god tråd med sine følgere, selv om der også er en del, der griber til grovheder overfor »radicals« og venstreorienterde,og man må give skuespilleren ret i, at det især er de klimaskeptiske, der godt kan lide at understrege synspunkterne med nogle saftige gloser.

I Hollywood er Arnold Scwarzenegger på flere måder på hjemmebane i forhold til klimasynspunkterne. Blandt andre skuespillerkollegaen Leonardo di Caprio har involveret sig i klima-kampen, og også han har været i Paris i forbindelse med COP21, for at slå et slag for sagen.

Til gengæld er det ikke overvældende med opbakning fra det republikanske parti, der er hjemsted for de fleste klima-skeptikere - og benzin-forkæmpere. Arnold Schwarzenegger har da også flere gange måtte forsvare sine synspunkter - ikke mindst mod beskyldninger om, at han var blevet demokrat.

»Det er ikke Demokraternes sag, det er en sag for alle mennesker,« lød det tidligere på året til Huffington Post fra Arnold Schwarzenegger, der fremhævede at det var tidligere republikanske præsidenter som Theodore Roosevelt, der stod bag det amerikanske skovvæsen, og Nixon, der skabte Miljøbeskyttelses-agenturet.