Arkæologer: Vi har fundet Columbus' skib

Mere end 500 år efter Christoffer Columbus' flagskib, Santa Maria, sank i Caribien, mener amerikanske arkæologer nu at have fundet vraget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanske arkæologer mener at have gjort et sensationelt fund. Ud for Haitis nordlige kyst er arkæologerne stødt på vraget af et skib, der menes at være det største af Christoffer Columbus' tre amerikafarende skibe, det ikoniske Santa Maria. 

Det skriver flere medier, heriblandt CNN og The Independent.

»Geografien, undervandstopografien og de arkæologiske beviser tyder stærkt på, at dette vrag er Columbus' berømte flagskib, Santa Maria,« siger lederen af en nylig undervandsekspedition til vragstedet, Barry Clifford, der regnes for en af USAs førende marinearkæologer.

Columbus' fort er nøglen til fundet

Sammen med sit team har han i flere år været på jagt efter vraget af Santa Maria efter andre arkæologer i 2003 fandt spor af et fort, Columbus fik bygget på det senere Haiti. Columbus beskrev nemlig i sin dagbog, hvor Santa Maria gik ned set i forhold til dette fort.

Det arkæologiske team har via undervandsfotografier blandt andet fastslået, at vraget har den rette alder og størrelse, samt at der om bord var kanoner, som stemmer overens med den type kanoner, Columbus ifølge skriftlige kilder medbragte på sine skibe.

Barry Clifford understreger dog, at der er behov for grundigere undersøgelser for endeligt at fastslå, om vraget vitterlig er Santa Maria. Indtil videre har det arkæologiske hold fotograferet og opmålt vraget samt benyttet sig af metaldetektorer og sonarskanninger.

Hvis fundet viser sig at være Santa Maria, må det betragtes som et af verdens vigtigste marinearkæologiske fund, skriver The Independent.

»Jeg er overbevist om, at en fuldstændig undersøgelse af vraget vil give os de første marinearkæologiske beviser på Columbus' opdagelse af Amerika,« siger Barry Clifford.

Stødte på rev og blev forladt

Santa Maria blev bygget i anden halvdel af 1400-tallet i Baskerlandet og i 1492 lejet af Columbus med spanske kong Ferdinands og dronning Isabellas velsignelse og økonomiske støtte. Målet var at finde en vestlig rute til Kina, Indien og Østens guld og sagnomspundne øer med krydderier.

37 dage efter at have lagt fra kaj, nåede Columbus og hans besætning Bahamas, og kun ti uger senere stødte Santa Maria på et rev ud for Haitis nordlige kyst, hvor det blev forladt. I en landsby i nærheden begyndte Columbus opførelsen af sit fort, og en uge senere satte han sejl på sine to resterende skibe, Niña og Pinta, og drog mod Spanien for at fortælle om opdagelsen til sine royale velgørere.

Santa Maria var en såkaldt karak på omkring 18 meter og havde en besætning på 40 mand.

Herunder kan du zoome dig ind på Haitis nordlige kyst. Den nærmere placering af vragfundet ønsker marinearkæologerne af gode grunde ikke at oplyse. 

Her undersøger dykkere dét der kan være Columbus skib