Arkæologer grubler over Ground Zero-skib

Arkæologer og historisk interesserede arbejder på højtryk for at klarlægge historien bag det over 200 år gamle skib, som forleden dukkede op på byggepladsen ved Ground Zero i New York.

Arkæologer på arbejde ved Ground Zero i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Thayer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det halve skib, der tirsdag blev fundet under udgravninger på Ground Zero i New York, sætter gang i spekulationerne. For hvordan er et mindst 200 år gammelt skibsvrag havnet knap 10 meter under Manhattans overflade?

Der er tidligere fundet gamle skibe i New Yorks undergrund, men dette fund er specielt godt bevaret, fordi jorden ikke blev endevendt og dermed iltet, da World Trade Center i slutningen af 60'erne blev bygget.

Se billederne: Det mystiske skib under Ground Zero

Havnemyndighederne har hyret rådgivningsfirmaet AKRF til at registrere de historiske fund, og det kan konstatere, at det nyligt opdagede vrag er 32 fod (9,75 meter, red.). Arkæologerne fra AKRF har dog regnet sig frem til, at skibet i hel tilstand var knap 20 meter, og den fundne halvdel højst sandsynligt udgjorde agterstavnen. Det skriver den lokale Manhattan-avis, The Tribeca Trib.

- De byggede moler, fortøjningspæle og bolværk langs stedet her, og efterhånden fyldte de det med jord, affald og hvad de ellers kunne finde at smide i, siger arkæolog Elizabeth Meade til The Tribeca Trib.

Skibet blev sålededs ofret, da man skulle udvide Manhattans kystlinje i slutningen af det 18.- og starten af det 19. århundrede.

Det er da heller ikke første gang, et skib er dukket op under New Yorks gader. I 1982 blev et lastskib fra det 18.århundrede fundet ikke så langt fra Gound Zero.

Savet over

Arkæolog ved AKRF, Molly McDonald, var hende, der tirsdag morgen spottede skibet stikke op af mudderet. Til The Tribeca Trib fortæller hun, at det tyder på, at skibet var blevet savet over, inden det blev deponeret.

Dagen forinden, blot få meter fra, hvor skibsvraget lå, fandt arkæologerne et 45 kilo tungt anker. De er dog usikre på, om det er skibets anker.

- Der er en del af en slags metalcylinder i midten af skibet, som én påpegde måske havde været der, hvor ankerkæden var fæstnet. Hvis det er tilfældet, så tyder det ret overbevisende på, at ankeret tilhører skibet, siger Molly McDonald til The Tribeca Trib.

Usikker fremtid

Andre lidt vildere gætterier peger på, at der måske er tale om et hvalfangerskib, hvor metalcylinderen blev brugt til at koge hvalspæk. Den teori er dog hurtigt blevet skudt ned af Doug Mackey, arkæolog ved staten New Yorks afdeling for parker, rekreation og historie. Han siger til New York Times, at skibet er for simpelt til at kunne have fungeret som hvalfangerskib, og at metalcylinderen sandsynligvis blot var en del af kabyssen på et almindeligt skib.

På grund af små tunneller i træet lavet af pæleorme, kombineret med fartøjets kanonporte, gætter avisen The Christian Science Monitor på, at skibet i sine velmagtsdage sejlede rundt som armeret handelsskib i det Caribiske Hav.

Til at fastslå skibets alder kan dendrokronologi med fordel bruges, forklarer Doug Mackey til New York Times. Det er en videnskab, hvor man ved hjælp af træets årringe ret præcist kan tidsbestemme alderen på skroget.

Ledende arkæolog ved AKRF, Michael Pappalardo, siger til The Tribeca Trib, at han forventer stor interesse fra både museer og historiske foreninger. Han er dog endnu usikker på, om skibet vil blive bevaret i sin nuværende form eller analyseret i små stykker.

Hvad der skal blive af skibet bliver løst i løbet af de næste par dage. Byggeriet ved Ground Zero lige nu er sat i stå, mens arkæologerne forsøger at bevare så mange beviser som muligt, før skibsresterne bliver nedbrudt af sol og ilt.