Argentinsk ubåd dukker op på havbunden et år efter tragedie

Vraget af en argentinsk ubåd, som i 2017 forsvandt i dybet med hele sin besætning på 44 mand, er sporet.

Arkivfoto: Den militære ubåd ARA San Juan og dens mandskab ses her ved udsejling fra havnen i Buenos Aires på et foto fra 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

En argentinsk undervandsbåd, som sidste år forsvandt med sin besætning på 44 personer i den sydlige del af Atlanterhavet, er blevet sporet.

Det oplyser den argentinske flåde tidligt lørdag ifølge nyhedsbureauerne AP og AFP.

Det havarerede marinefartøj, "ARA San Juan", er fundet på 800 meters dybde ud for halvøen Valdes, der ligger i regionen Patagonien.

Det er sket ved hjælp af en fjernstyret enhed fra det amerikanske eftersøgningsskib Ocean Infinity, der er chartret til opgaven af flåden.

Uden for flådebasen i Mar del Plata i Argentina er et hegn blevet til mindevæg for ubåden og dens mandskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCOS BRINDICCI.

Meddelelsen om opdagelsen af ubåden kommer blot to dage efter, at familierne til de savnede søfolk holdt en mindehøjtidelighed i anledning af etårsdagen for tragedien den 15. november 2017.

En stor eftersøgning blev iværksat for at finde ubåden. Men det var en kamp mod uret, fordi ubåden i neddykket tilstand kun havde var ilt til at holde besætningen i live i syv dage.

Da de syv døgn var gået, kom det frem, at der på dagen for ubådens forsvinden var registreret en eksplosion i havet på det sted, hvor fartøjet sidst havde givet lyd fra sig.

Familie og venner til de 44 besætningsmedlemmer ombord på ubåden San Juan under en støttemarch i december sidste år, kort efter ubådens forsvinden. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER.

Flådens talsmand Enrique Balbi betegnede lyden som "enkel, unormal, kort, voldsom".

27. november 2017 lød meldingen fra flåden, at der var kommet vand ind i ubådens snorkelmast. Det fik batteriet til at kortslutte.

Der er foreløbigt ingen oplysninger om, hvorvidt det vil blive forsøgt at bjærge ubåden, eller om det i det hele taget er teknisk muligt fra så stor en dybde.

/ritzau/