Argentina: Giv os Falklandsøerne tilbage

I et storstilet reklamefremstød i en række engelske dagblade opfordrer Argentinas præsident Storbritannien til at give Falklandsøerne tilbage til sydamerikanerne.

Argentinas præsident, Cristina Fernandez de Kirchner, kaster en rose i vandet i forbindelse med 30 årsdagen for krigen mod briterne over Falklandsøerne. Nu gør hun som argentinsk overhovede igen krav på øerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/ARGENTINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

12.000 kvadratkilometer øgruppe ud for Argentinas kyst er igen årsag til politisk splid mellem to af landkortets sværvægtere.

Storbritannien og Argentina har i snart 200 år haft en indbyrdes strid om Falklandsøerne, hvilket foreløbigt kulminerede i en åben krig mellem i to lande i 1982. En krig, som briterne vandt. Men nu forsøger Argentina igen at erhverve sig øerne, denne gang gennem et offentligt fremstød.

Derfor har sydamerikanerne indtrykket en række annoncer i engelske dagblade, skriver flere engelske medier.

- For 180 år siden (...) blev Argentina frarøvet Malvinasøerne (Falklandsøernes navn i Argentina, red.), skriver Cristina Fernandez de Kirchner.

- Siden da har kolonimagten Storbritannien nægtet at give territoriet tilbage til Argentina, og dermed forhindret det fra at genskabe sin territoriale integritet, skriver hun videre.

Det skal være op til øboerne

Selv om Falklandsøerne ikke er længere væk fra Argentina, end det tager en Frederikshavner at køre til grænsen og tilbage igen, så har øerne været britiske i 180 år, og sådan skulle det gerne forblive, hvis det står til Downing Street 10.

- I modsætning til Argentinas regering respekterer Storbritannien vores folks ret til at bestemme og deres egne anliggender, siger en talsmand for premierminister David Cameron med henvisning til, at Falklandsøernes befolkning snart skal stemme om deres tilhørsforhold.

Briterne og argentinerne underbygger hver især deres argumenter med hver deres FN-konvention og med hver deres fremlægning af historiens gang for 180 år siden.

Historiens gang for 30 år siden - under Falklandskrigen - er der dog ikke så meget disput om. Krigen blev overlegent vundet af Storbritannien, efter at øerne havde været besat af Argentina i 70 dage.